Над половин милион лева пенсии са под запор. По данни

...
Над половин милион лева пенсии са под запор. По данни
Коментари Харесай

Заради дългове: Запорираха пенсиите на близо 5000 души

Над половин милион лв. пенсии са под запор. По данни на Национален осигурителен институт пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хиляди лв. са били запорирани поради неплатени сметки за ток, вода и парно, задължения към данъчните или банки, оповестява NOVA. Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се подрежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.
По закон не могат да бъдат запорирани приходи под размера на минималната работна заплата. А минималната заплата е 560 лева, т.е. в случай че пенсионер получава 561 лв. и е наказан от частен правосъден реализатор, ще му бъдат удържани до 185 лв.. Така отбрана от запори върху пенсиите употребяват към 1,8 млн.души.
" Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лв. понастоящем е безусловно предпазена от закона, т.е. върху нея не могат да се вършат запори и не могат да се вършат удръжки ", изясни Красимира Атанасова, шеф на отдел „ Правно обслужване " в Национален осигурителен институт.
Но има и изключение. Няма амнистия за тези пенсионери, които имат да заплащат прехрана. Ако обаче взимате двойна на минималната работна заплата пенсия, то 1/3 от нея може да бъде спряна. " Тогава, когато размера на пенсията е от двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне ", разясни Красимира Атанасова. Вдигането на запора на пенсията става единствено тогава, когато е изплатен дългът. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР