Над липсва от на 271 фирми. Това показват проверките на

...
Над липсва от на 271 фирми. Това показват проверките на
Коментари Харесай

Липсват 215 млн. лв. в касите на 271 фирми

Над липсва от на 271 компании. Това демонстрират инспекциите на Национална агенция за приходите за касовата наличност на компании, които по документи държат огромни суми в брой. Други 182 са заявили, че ще разпределят дял и ще внесат дължимия налог в идващите 20 дни, написа " Труд ".

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато притежателите на юридически лица правят за сметка на фирмите разноски за персонални цели – да вземем за пример скъпи покупки, първокласни почивки и други сходни, за които обаче счетоводни документи, или пък редовно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за активността. Счетоводителите регистрират тези пари като фиктивна касова наличност, само че при инспекция от страна на Национална агенция за приходите парите не могат да бъдат показани.

Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2,8 млн. лева изплатен дял към притежатели на юридически лица, оповестиха от Национална агенция за приходите. Според данъчните има директна връзка сред течащите близо 1800 инспекции за така наречен касова наличност и интензивното погашение на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за предплатени налози изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.

Проверките на приходната организация не престават, като при тях наличните в средства се преброяват, разказват се всички купюри и се съпоставят с посочените в счетоводството.

Законът дава опция на компаниите да разпределят дял към физическите лица - притежатели, като платят дължимия за това 5% налог, напомнят от приходната организация.

Друг забележим резултат от контролната акция на Национална агенция за приходите е, че от ден на ден счетоводни адвокатски фирми отхвърлят да вършат противозаконните счетоводни интервенции, свързани с касова наличност.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР