Над хиляда вида административни услуги вече се извършват по електронен

...
Над хиляда вида административни услуги вече се извършват по електронен
Коментари Харесай

Над хиляда вида административни услуги вече се извършват електронно в България

Над хиляда типа административни услуги към този момент се правят по електронен път от българските институции, а жителите все по-често се възползват от тях, тъй като по този начин икономисват време и старания. Милиони удостоверения към този момент са генерират по електронен път вместо на обичайния книжен притежател. Данните бяха изнесени по време на семинар, отдаден на референтната архитектура за оперативна съгласуемост в България, чиято цел е подобряването на онлайн услугите. 

В рамките на форума Министерство на електронното ръководство и изпълнителят по контракта – „ ТехноЛогика “, показаха резултатите от активност „ Разработване и използване на Референтна архитектура за оперативна съгласуемост “ на план, финансиран със средства по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, носещ наименованието „ Разработване и използване на Референтна архитектура за оперативна съгласуемост (РАОС) и на Информационна система за централизирано поддържане на регистри (ИСЦИПР) ".

Това е значим миг в развиването на нашето електронно ръководство. Проектът е в своята крайна фаза и се надяваме той да реализира задачите си и да сътвори нужните процедури , правила и стандарти за възстановяване на административното обслужване и предлаганите електронно услуги, означи Атанас Мазнев, заместник-министър на електронното ръководство.  

Важен миг в създаването и използването на тази референтна архитектура е Информационната система за централизирано поддържане на регистрите, добави още той. 

Българската референтна архитектура за оперативна съгласуемост (РАОС) е създадена на основата на Европейската референтна архитектура за оперативна съгласуемост. След приемането на нужните нормативни промени РАОС ще бъде основа за построяването и развиването на оперативно съвместими осведомителни системи в администрациите.

Трябва да се борим за от ден на ден Европа в България. Това е пътят, по който има вяра за страната ни, уточни Огнян Траянов, създател и изпълнителен шеф на „ ТехноЛогика “. 

На събитието участваха както представители на държавни институции, по този начин и на частния бранш.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР