Над една трета от тазгодишната черешова реколта в Кюстендилско остана

...
Над една трета от тазгодишната черешова реколта в Кюстендилско остана
Коментари Харесай

Няма защо да се чудим, че цената в магазина не спада

Над една трета от тазгодишната черешова годишна продукция в Кюстендилско остана неприбрана и е по дърветата поради липса на изкупуване, споделиха аграрни производители.

Черешоберът завършва до два дни, а изкупната цена на плодовете стига до 2 лв. за кг.

Черешопроизводители от района са със съществени загуби - от ниските изкупни цени, високите надници на берачите, на които се плащаше по  60-70 ст. на кг и от неналичието на изкупуване. Изкупувани бяха единствено дребни червени череши, до момента в който в региона доминират по-едрите сортове.

При това акцията закъсня с към две седмици заради неприятното време пролетта. Дългогодишният шеф на института по земеделие  в Кюстендил, в този момент аграрни производител, проф. Димитър Домозетов разяснява пред БНР:

" Липса на изкупуване, на мощности, които да поемат продукцията. Трябва да се направи с държавни средства, имат фондове, имат всичко, най-малко в такива райони индустриални като Кюстендил, да се създадат пакетировъчни, сортировъчни, хладилници, да могат от пет до седем седмици да се съхранява продукцията. Тогава можем да вършим съдружие ".

На декар са останали  необрани не по-малко от 500 кг череши. Възможно е да има производители, които да се откажат и да изоставят градините,  разяснява кметът на  близкото с. Соволяно Пламен Илиев.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР