Над една трета от оръжията, продадени в света през последните

...
Над една трета от оръжията, продадени в света през последните
Коментари Харесай

САЩ продължават да са най-големият износител на оръжия в света

Над една трета от оръжията, продадени в света през последните пет години, идват от Съединени американски щати, което акцентира ролята на Вашингтон като главен снабдител на въоръжение в световен мащаб, заяви ДПА, като се базира на данни на шведския Стокхолмски интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), оповестени в понеделник.

На Съединени американски щати се падат 37 % от световните оръжейни продажби в интервала 2016 - 2020 година Американско въоръжение е било продадено в 96 страни, като половината от него е било за Близкия изток.

В съпоставяне с предходния интервал, 2011 - 2015 година, международните размери в оръжейната търговия през миналите пет години са били в застоялост, осведоми Българска телеграфна агенция.

На второ място по оръжейни продажби е Русия с една пета от международните оръжейни доставки. В съпоставяне с предходния петгодишен интервал обаче съветските продажби понижават с 22 %, основно заради забележителния спад във вноса на Индия.

Третият максимален експортьор е била Франция с 8 %, като френската оръжейна промишленост е сключила няколко огромни покупко-продажби със страни като Индия, Египет и Катар. Списъкът на петте най-големи експортьорки се добавя от Германия и Китай.

Саудитска Арабия е била най-големият вносител през интервала с 11 % от международния оръжеен импорт. Други водещи вносители са Индия, Египет, Австралия и Китай.

Най-високо нарастване на вноса на оръжие спрямо предходния петгодишен интервал е записано в Близкия изток, където растежът на импорта е с 25 %, съобщи Ройтерс. Саудитска Арабия е нараснала вноса си на въоръжение с 61 %, а Катар - с 361 %.

Регионът на Азия и Океания е бил най-големият вносител на тежко въоръжение с общо 42 % от вноса в интервала 2016 - 2020 година " За доста страни в Азия и Океания възходящото разбиране на Китай като опасност е главен мотор за оръжейния импорт ", е декларирал Симон Веземан, старши откривател в SIPRI пред Ройтерс.

Данните на шведския институт не включват лекото оръжие и се основават на обществени източници като национални и районни вестници и профилирани периодически издания, както и държавни и корпоративни отчети.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР