Над една трета от общото увеличение ще отиде при учителите.

...
Над една трета от общото увеличение ще отиде при учителите.
Коментари Харесай

Още 700 млн. лв. за заплати в публичния сектор

Над една трета от общото нарастване ще отиде при учителите.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Финансовото министерство усъвършенства упованията си за растежа на стопанската система до 4%

Основен мотор на развиването ще бъде частното ползване
6 окт 2017
Образователното министерство ще се опита да се оправи с недостига на учители

Над 24 хиляди от общо към 90 хиляди педагози са в предпенсионна възраст
30 авг 2017
По-високи заплати за служителите на реда тази година няма да има макар митинга

Министър Радев изрече вяра средства да се намерят за нарастване от 2018 година, а синдикатите оповестиха, че ще продължат да стачкуват
5 юли 2017 681 хиляди
са били чиновниците в обществения бранш през 2016 година За заплати бюджетът е дал 7.1 милиарда лева
Най-големият шеф в страната - страната възнамерява следващата година да усили с 10% разноските за заплати, за което ще задели спомагателни 700 млн. лева в бюджета. Числото, оповестено в неделя от финансовия министър Владислав Горанов, няма точна разбивка, само че занапред е ясно, че най-голяма част от сумата ще е за учители и работещите в бранш сигурност.

Макар от финансовото министерство да не дадоха повече елементи от оповестеното излиза, че междинното нарастване ще е за всички в обществения бранш, които съгласно данни на Национален статистически институт са били 681 хиляди през 2016 година За тях в консолидирания бюджет са били изхарчени 7.1 милиарда лева

Промяната идва на фона на увеличаващи се заплати в частния бранш. Ръстът тази година там е над 10% за полугодието, до момента в който в държавния бранш леко изостава. Средствата евентуално ще дойдат по линия на събрани повече данъчни и осигурителни доходи около растежа на стопанската система. Увеличението може да даде спомагателен подтик на потреблението, въпреки и с по-малка сума от оповестените 700 млн. лева, защото част от тях са за осигуровки. Недостатъкът е, че е допустимо нарастване на калпак, без да се комбинира с оценка за кого тъкмо би трябвало да се насочат повече средства и къде администрацията би трябвало да се редуцира като численост.

Три бранша водят

Повишението ще бъде в съвсем всички сфери, само че друго за всяка от тях, като част от него е вследствие на покачването на минималната работна заплата с 10.9% до 510 лева, нарастването на учителските заплати и тези на чиновниците в бранш сигурност.

Макар подробна информация да не е налична за разбивката на нарастването на хонорари за личен състав, една част ще отиде при служителите на реда на терен. Към момента смяната, която се разисква за чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи, е 55 млн. лева нагоре по отношение на равнището през 2017 година Това разгласи финансовият министър Горанов пред bTV, като добави, че се разисква диференцирано нарастване, което да се усети по-чувствително от служителите на реда на терен. Числото е условно, защото предстоят още диалози с отрасловия вицепремиер Красимир Каракачанов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев, разясняват от Министерството на финансите.

Над една трета от общото нарастване ще отиде при учителите. Причината е, че още тази есен бяха вдигнати заплати, за което ще са нужни много повече средства в бюджета за следващата година. По-рано този месец просветният министър Красимир Велчев разяснява, че идващото повишаване на заплатите в бранша ще бъде най-рано октомври 2018 година Тази година те бяха вдигнати два пъти, като от септември минималната заплата за преподавател стана 760 лева Велчев добави, че за 2018 година бюджетът за обучение ще бъде повишен с 360 млн. лева, от които 240 млн. лева отиват за покриване на към този момент осъществените покачвания, а други 30 млн. лева - за по-високата минимална работна заплата и погашение на осигуровки.

Същевременно импровизирано излезе информация и за заплатите в армията, където нарастването евентуално ще бъде с към 100 млн. лева, по информация на държавни източници на Mediapool. Така от в началото оповестеното нарастване от 700 млн. лева излиза, че към 425 млн. лева ще отидат за армията, Министерство на вътрешните работи и учителите, а останалите близо 40% ще бъдат разпределени по останалите браншове. Подробната разбивка ще бъде налице към края на октомври, когато бъде оповестен проектозаконът за бюджет 2018 година

Има място и за структурни промени

През последните две години стопанската система пораства, като по последни данни на Национален статистически институт нарастването на Брутният вътрешен продукт от 3.9% през 2016 година подрежда България на четвърто място в Европейски Съюз. Това е моментът да се вършат структурни промени, смята Лъчезар Богданов от Industry Watch. " Когато има фискално пространство, държавното управление има опция да подтиква структурни промени, които да дават дълготраен резултат във тип на по-добра конкурентоспособност на стопанската система ", разяснява Богданов. Така да вземем за пример нарастването на разноските за заплати на учители е добра стъпка, само че е желателно да се комбинира с адресирането на по-дълбоки проблеми, като ниския дял на преподавателите под 29-годишна възраст (едва 3% от всички). " Има десетки образци за промени, които могат да доведат до нарастване на заплатите, само че фокусирани тук-там, където това е обвързвано с постигането на по-добра обществена услуга и логичен дълготраен резултат за обществото ", добавя още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР