Над една пета от сръбските граждани - 22 процента, потенциално

...
Над една пета от сръбските граждани - 22 процента, потенциално
Коментари Харесай

22% от сърбите биха искали да напуснат родината си

Над една пета от сръбските жители - 22 %, евентуално желаят да се изселят от страната. Това демонстрират резултатите от изследване на тематика "Защо хората напущат Сърбия ", извършено от организацията "Сърбия 21 ", през юни и юли тази година върху извадка от 1 000 пълнолетни жители, заяви белградската организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.
Сред обмислящите да изоставен Сърбия доминират хората на възраст от 18 до 29 години /34 % или 450 000 граждани/. От хората, които желаят да отидат в чужбина, 45 % обмислят да се изселят трайно.
Най-честите претекстове за изселване от страната са стандартът на живот /за 41 процента/, по-добре платена работа /36 процента/ и неприятната обстановка в страната /за девет % от анкетираните/.
В западни страни желаят да се изселят 85 % от интервюираните, а единствено два % показват Русия като мечтана дестинация.
Освен в Сърбия, изследването е извършено и измежду диаспората с онлайн анкета с 2 149 пълнолетни жители, които са се изселили от Сърбия.
Огромното болшинство от интервюираните /92 процента/ правят оценка живота си в чужбина като по-добър, в сравнение с е бил в Сърбия. На въпрос за какво им е по-добре в чужбина, 37 % акцентират по-добрия витален стандарт, уредената страна /13 процента/ и сигурността /шест процента/.
На въпроса "Ще се върнете ли в Сърбия? ", 41 % са декларирали, че не възнамеряват такова нещо, а 35 % споделят, че биха се върнали, само че едвам когато се пенсионират.
90 % от интервюираните виждат бъдещето на своите деца в чужбина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР