Над една пета от предприятията (22%) в ЕС са извършвали

...
Над една пета от предприятията (22%) в ЕС са извършвали
Коментари Харесай

Фирмите увеличават онлайн продажбите си

Над една пета от предприятията (22%) в Европейски Съюз са правили електронни продажби, като 19% са съобщили, че онлайн продажбите им са най-малко 1 % от общия им оборот. Това е покачване с 1 процентен пункт по отношение на 2019 година и с 6 процентни пункта по отношение на 2010 година, оповестява европейската статистическа работа Евростат на уеб страницата си.

Стабилният напредък в потреблението на опциите за електронни продажби в доста страни бе засилен от коронавирусната пандемия и рестриктивните мерки върху напредването, което увеличи интереса към онлайн продажбите както на клиентите, по този начин и на бизнесите.

Дания регистрира най-голям дял предприятия, продаващи онлайн (електронните им продажби да съставляват най-малко 1 % от общия им оборот) измежду страните членки на Европейски Съюз - 38 %, колкото и през миналата година. Ирландия и Швеция са на второ място с по 34 % и покачване от надлежно 1 и 3 процентни пункта по отношение на 2019 година. В България делът на тези предприятия е към 9%. Белгия и Финландия регистрират най-голямо нарастване на предприятията, продаващи онлайн през 2020 година - с по 5 процентни пункта до надлежно 31 % и 24 %.

За съпоставяне, Румъния е с най-силен спад измежду членките на Европейски Съюз - с 6 процентни пункта до 12 %, следвана от Чехия (-5 процентни пункта до 25 процента) и Португалия (-4 процентни пункта до 16 процента). Подобно на предходните години и на основа местоположението на клиентите, за фирмите е всекидневно да продават на клиенти в личните им страни (22 % от предприятията), като продажбите на клиенти от други членки на Европейски Съюз (9 процента) и останалата част от света (5 процента) са доста по-редки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР