“Над един милион хора у нас страдат от депресивни или

...
“Над един милион хора у нас страдат от депресивни или
Коментари Харесай

Есента отключва психичните болести


“Над един милион хора у нас страдат от депресивни или тревожни разстройства. Рискът всеки българин да се разболее от психическо заболяване е 19,5%. Въпреки че няма точни данни, всеки пети българин е страдал от психологично разстройство най-малко един път в живота си.

Доста постоянно болните не търсят помощ от експерт поради отрицателното отношение на близките. Съществуват отрицателни показа за хората с психологични проблеми у нас даже към такива с непредвидими паник атаки”, разяснява клиничният психолог Дора Георгиева. – Какво е чувството при паническите офанзиви, г-жо Георгиева?
– Паник офанзивите са извънредно стряскащи. Могат да връхлетят всеки и когато и да е. Често хората се плашат извънредно, когато получат паник офанзива, тъй като признаците наподобяват други остри положения, някои даже животозастрашаващи. Паник офанзивите могат да обиден хора от всевъзможни възрасти. Младите и даже децата също не са застраховани.
Паник офанзивите могат да връхлетят за минути, без да подозирате нищо. Както си седите, в идващия миг може да се окажете с проблеми с дишането, сърцето, очите, гърлото и даже със мощни двигателни разстройства. Някои пациенти даже губят опцията да приказват, други пък изпитват признаци, сходни на алергия и мощен анафилактичен потрес.
Именно преходните сезони като пролетта и есента отключват депресиите, паник офанзивите, шизофренията, при които се нарушава биохимичното равновесие на процесите в мозъка.– Кога може да настъпи паник офанзива?
– Най-често това е механизъм на нервната система, който се отключва при последна опасност за живота или здравето. Може да е обвързвано също по този начин с уплах за живота или здравето на обичан човек. Трагедии в фамилията, несъразмерен стрес на работното място, тежки финансови проблеми, неизпълним боязън от повреди – всичко това спада към пусковите механизми за паник офанзивите.– Какви са признаците?
– Симптомите могат да наподобяват съществени здравословни положения, в това число инфаркт, анафилактичен потрес, инсулт, болки и стягане в гърдите като при исхемия или емболия
Пристъпът на суматоха включва затруднено дишане, дехидратация, хранителни разстройства, гадене, изтръпване, разбиране на крака и челюсти, изпотяване, пребледняване, учестен пулс, повишение на кръвното налягане, трептене, чувство за уязвимост и замаяност, виене на свят.– Какво положение може да провокира паник офанзива?
– На процедура всичко би могло да отключи под паника смут. Зависи от самостоятелното чувство за боязън, душeвност, степен на депресивно положение, секрецията на стресови хормони. Някои хора са по-склонни да получат паник офанзива от други. Колкото и да изпитват безпокойствие и тревога, не всички хора развиват признаци на паник офанзива. Според изследвания, по-склонни към отключване на паник офанзиви са хората, които в фамилията си имат членове, страдащи от сходни пристъпи.
Паническите офанзиви могат да се проявят с изключение на независимо и в композиция с други тревожни, хипохондрични, депресивни и стресови положения. Жените страдат два и повече пъти по-често спрямо мъжете.
Паник офанзивите са моменти на извънредно мощен нереалистичен боязън, комбиниран с редица соматични прояви като сърцетуптене, учестено дишане, зашеметяване, гадене, изпотяване, напрежение в стомаха и цялото тяло, тремор. Продължават от една до няколко минути, като според от тежестта на положението могат да се повтарят неколкократно за един ден. Могат да се появяват без дразнещ фактор или да са резултат от яд, мощен боязън, стрес, нападателен вътрешен разговор. Преживяващият офанзивата има смъртен боязън, чувство, че ще получи сърдечна рецесия, възприятие за задушаване, само че, несъмнено, действително не се случва нищо сходно, заплаха за живота няма.Останалите въпроси, на които отговори доктор Георгиева, четете в най-полезния уебсайт
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР