Над един милион дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 90

...
Над един милион дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 90
Коментари Харесай

Близо 1,1 милиона COVID ваксини са бракувани, над 1,5 милиона са с изтичащ срок на годност - Здраве

Над един милион дози от имунизацията на " Пфайзер " / " Бионтех " и 90 000 на " Астра Зенека " са бракувани досега. В началото на 2023 година изтича срокът на валидност на над 1,5 милиона иРНК ваксини, които следва да бъдат бракувани. Това заяви в четвъртък в Народното събрание служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, представен от Българска телеграфна агенция.

" Ако получим нови дози, те още веднъж ще бъдат с къс период на валидност и още веднъж ще би трябвало да ги бракуваме. Което значи, че един път плащаме, с цел да ги купим, и още един път ще плащаме за бракуването им ", изясни той.

От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е контрактувана авансово, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, множеството дози са платени авансово.

Той напомни, че по време на съвещанието на европейската комисия по опазване на здравето България е настояла  .

" Настоях пред европейската комисия по опазване на здравето да се намерения за опция да се възстановят най-малко част от средствата, платени за поръчаните ваксини ", изясни министърът.

Изказването му е получило поддръжката на представителите на други 15 страни от Европейски Съюз, в това число и на Германия. Чакаме решението на борда по опазване на здравето на Еврокомисията, добави той.

Меджидиев съобщи още, че сега данните за коронавирус обстановката в България не са притеснителни. Инфекцията протича леко, макар че разновидностите са по-заразни. По думите му това се дължи на обстоятелството, че у нас доста огромна част от хората към този момент са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вид е по-заразен, заразяват се и имунизирани, само че доста по-леко протича, даже грипът протича по-тежко, добави министърът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР