Над две трети от малките фирми ще плащат по-скъп ток

...
Над две трети от малките фирми ще плащат по-скъп ток
Коментари Харесай

Фирмите без избран доставчик на ток ще плащат по-скъпо от 1 юли

Над две трети от дребните компании ще заплащат по-скъп ток от 1 юли, демонстрират данни на трите огромни доставчика на електрическа енергия. Причината - всеобщо дребният бизнес към момента не си е избрал снабдител на електрическа енергия и ще би трябвало да я купува от по този начин наречения снабдител от последна инстанция.

Миглена Христова от Русе е притежател на компания за произвеждане на дамско първокласно облекло. От 3 години купува ток от свободния пазар.

Първоначално беше поради по-ниската цена. Тогава цената беше с 20-30% по-ниска. Впоследствие падна на 10-15% и сега е съвсем идентична на всичките снабдители цената, само че по този начин или другояче би трябвало да минем, тъй като това е по-изгодно.

Процедурата за промяна на снабдител не се е оказала тежка.

Просто желаете няколко предложения примерно от разнообразни снабдители, избирате си доставчика, сключвате контракт с него и му давате едно пълномощие. Това пълномощие коства към 6 лева зависи от нотариуса и това е само вашия ангажимент.

Малките компании имаха една година гратисен интервал, с цел да преминат от контролиран на свободен пазар. Повечето от фирмите обаче са на път да изтърван периода - 1 юли.

Много е значимо да кажем, че след 1 юли тези клиенти няма да останат без електрозахранване, само че в случай че не са си избрали търговец, тяхното доставяне ще бъде поето от така наречен снабдител от последна инстанция, сподели Петър Костадинов, началник на отдел " Комуникации " в EVN.

Цените при този тип доставка са по-високи с сред 30 и 50%, тъй като задачата е фирмите да не се задържат доста дълго време при него. За да влезе в действие обаче промяната на снабдител, заявление се подава 20 дни авансово.

Те имат период до 10 юни най-късно да си изберат снабдител, сподели Тодор Матев, шеф продажби на дребно на ЧЕЗ.

Всеки търговец на ток предлага разнообразни контракти - и като дълготрайност, и като цена според от потреблението на клиента. Въпреки че ще изтече гратисният интервал, компаниите ще могат след това бързо още веднъж да намерят снабдител.

Пазарът си върви, по всяко едно време, всяка една компания може да реши да си смени доставчика, добавя Матев.

Според бизнес организацията, 3 са аргументите компаниите да не изберат нов снабдител - епидимиологичната конюнктура, изчакване на последния миг и подценяване на нуждата от промяна на снабдител.

Аз в случай че съм притежател на компания, ще подхваща деяние с оглед редуцирането на разноските за електрическа енергия, която въпреки това е главен запас за произвеждане или даване на услуга, сподели Влади Димитров, специалист " Чиста промишленост " в Българска стопанска камара.

Така, в случай че компаниите не се възползват от последните оставащи дни, с цел да сменят доставчика си, автоматизирано ще стартират да заплащат по-скъп ток, което може да докара до повишение на себестойността на продукцията им и оттова понижаване на конкурентоспособността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР