Над две трети от хората под 34-годишна възраст планират да

Над две трети от хората под 34-годишна възраст планират да ...

Заради коронавируса: 30-годишните не бързат да стават родители.

Над две трети от хората под 34-годишна възраст планират да се откажат или да отложат раждане поради пандемията. Това показва изследване на петте най-големи европейски държави по време на първата вълна на през март и април, съобщава .
Младите двойки били много по-склонни да отменят плановете си за семейство в Италия и Испания, отколкото във Великобритания, Франция и Германия, сочи проучването, ръководено от миланския университет “Католика”. Тенденцията коронавирусът да възпира бъдещите родители от зачеване е особено видима в южните страни - от Италия до Гърция, където мрежите за социална защита са най-слаби и раждаемостта вече силно намалява, разказва Ройтерс.

Близо 40 000 българки имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки Близо 40 000 българки имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки
Близо 40 000 са жените в България, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки. Те са на възраст между 25 и 45 години...
В Португалия например през 2000 г. е имало 120 000 раждания. Миналата година са били 86 600, което е спад от почти 30%. “Време е да станеш майка” бе известието, което стотици португалски жени получиха на мобилните си телефони миналия месец. Текстът, изпратен от частна болница в Лисабон за привличане на клиенти за акушеро-гинекологичното отделение, предизвика възмущение в социалните мрежи, но показа колко бързо се задълбочава проблемът с ниската раждаемост. По-малко раждания означава по-малко и по-възрастни работници. Това в крайна сметка ще забави икономическото производство и ще натовари публичните пенсионни схеми и социалните плащания То също така ще увеличи разликата между по-богатия Север на Европа и по-бедния Юг.
В Германия, най-голямата европейска икономика, коефициентът на плодовитост преди пандемията е бил около средното за ЕС - 1,5 раждания на жена. Франция, Швеция и Дания водят в съюза с показатели над 1,7. В другия край Италия и Испания са под 1,3. Руи Пиреш, социолог от Университета в Лисабон, казва, че ключовите фактори, които стоят зад спада на раждаемостта, са неравенството между половете и липсата на държавна подкрепа за отглеждането на деца И в двете области Южна Европа изостава от Северна, казва той и добавя, че “неравенствата са станали по-очевидни поради пандемията”. Мария Викарио, президент на италианския Национален орден на акушерките, заяви, че очаква кризата да има “ясно отражение” върху ражданията през следващата година. “Жените в Италия раждат, когато се чувстват защитени от трудова, икономическа и здравна гледна точка. Всичко това е нарушено от пандемията”, казва тя. Регионът Лацио около Рим тази година отчита три пъти повече мъртвородени, тъй като бременните жени се страхуват да отидат в болница за прегледи, добавя Викарио.

Източник: actualno.com