Над две трети от 750-те евродепутати имат платена работа на

...
Над две трети от 750-те евродепутати имат платена работа на
Коментари Харесай

Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании

Над две трети от 750-те евродепутати имат платена работа на повърхностен работен ден, от което печелят общо над 8.6 милиона евро на година.

Най-много – 3 милиона евро от компания за недвижими парцели – е получил литовски представител, съгласно данни на " Трансперънси Интернешънъл ", представен от Euronews Bulgaria. В класацията по приходи следват френски и маджарски народен представител, както и ръководителят на ЕНП Манфред Вебер. 

" Напълно законно е да имаш странична работа, само че е нужна бистрота. Ако погледнем наличието на декларациите, които евродепутатите са попълнили, виждаме действия, които будят опасения. Например засягащи законодателни начинания, които биха били от изгода за избрана мултинационална компания ", разяснява Рафаел Кергено от " Трансперънси Интернешънъл Европейски Съюз "

Никой политик не е упрекнат в нарушение на разпоредбите. Но организацията отбелязва, че някои членове на Екологичен потенциал получават заплащане от компании, до момента в който правят активност, фокусирана върху един бранш.

Сред забърканите в това изследване е полякът Марек Белка, който разяснява, че съвещанията на неговия контролен съвет не нарушават отговорностите му. Белгиецът Ги Верхофстад също изключи спор на ползи, а германката Моника Холмайер твърди, че нейните решения не са повлияни от никого.

" Както виждаме, една от значимите тематики в акцията за европейските избори е задграничната интервенция. Според съществуващите правила, е разрешено да вземате пари, примерно от държавно управление на трета страна, или да развивате активност при изискванията на бистрота. Ние желаеме възбрана на подобен тип активност ", безапелационен е Рафаел Кергено.

През април Европейският парламент утвърди нови, по-строги правила за отчетност, и депутатите би трябвало да разгласяват по-подробна информация за приходите си.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР