Над два тона супа и яхния ще бъдат приготвени по

...
Над два тона супа и яхния ще бъдат приготвени по
Коментари Харесай

13-то издание на Празника на градинарската чорба в Златарица

Над два тона чорба и яхния ще бъдат приготвени по време на 13-ото издание на Празника на градинарската супа в Златарица. Това заяви за Радио „ Фокус” – Велико Търново Пенчо Чанев, кмет на Златарица. Организаторите са приготвили 17 казана. Празникът ще се организира на 1 септември в местността Черничките. Отново всеки искащ може да облече национална носия. „ Желаещите да облекат национална носия стават от ден на ден. Това е възобновление на традициите. Някои считат, че не е съвременно, само че в последна сметка човек би трябвало да се връща към корените си “, добави Чанев. За първи път тази година участниците ще подготвят и постни зеленчукови яхнии. Предвидени са награди за всички тимове. Ще бъдат отличени най-атрактивното ядене „ Чудо невидяно “, най-добре аранжираният интериор към казана на тима и най-нестандартните по форма и величина зеленчуци.
Пенчо Чанев означи, че по традиция от вкусната градинарска супа ще имат опция да опитат и ползвателите на Страческия дом и на Центъра за настаняване от фамилен вид в Златарица.
Празникът на градинарската супа се организира от 2006 година. Той е обвързван с локалните обичаи в градинарството. Градинарското сдружение в Златарица е основан през 1856 година. В предишното близо 600 души от района са заминавали за Централна Европа – Румъния, Унгария и Чехия, с цел да работят като градинари. Със средствата, извоювани от тях в чужбина, са издигнати църквата и учебното заведение в града. Те са подпомагали и студенти и възпитаници в тяхното обучение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР