Над два часа продължи срещата на съдията от Наказателното отделение

...
Над два часа продължи срещата на съдията от Наказателното отделение
Коментари Харесай

Над два часа специалисти представяха негативните ефекти от употребата на наркотици пред варненски ученици

Над два часа продължи срещата на съдията от Наказателното поделение на Варненския апелативен съд Светослава Колева, консултантът в съдружие " Отвори очи “ Валентин Русимов и Мария Зафирова от самодейността " Децата и опиатите: истина и митове “ с участниците в Школата по гражданско обучение " Детски и юношески парламент – Европейски мост “ към Общинския детски комплекс.

" В професионалния си път съм била очевидец на действителната картина, рисувана от опиатите - хиляди човешки ориси и пропилени животи. Защото погубен е бил животът освен на индивида пред съдийската банка, а на цялото му семейство и близки. С интеграцията, глобализацията, с напредъка на технологиите и достъпността на всевъзможни субстанции, казусът е все по-масов “. Така стартира ревюто си наказателният арбитър Светослава Колева. Тя напомни, че няма застраховани. Страдат и най-образованите деца, с обещаващи заложби и от отлични фамилии – на лекари, създатели, учители, адвокати. В момента 2/3 от наказателните каузи в Апелативния съд, който има взор върху цяла Североизточна България, засягат опиатите. " Пред нас застават всевъзможни хора – малолетни, възрастни, мъже, дами, хора с всевъзможни специалности, обучение и обществени пластове “, уточни съдията.

Консултантът в съдружие " Отвори очи “ Валентин Русимов изясни, че съвсем всички подвластни стартират с марихуана, освен това във все по-ранна възраст. Единственият в България център за работа с малолетни има случай на 12-годишно момиче със взаимозависимост към " кристали “. А това значи, че към този момент има история и е почнала с по-слаби субстанции още по-рано.

Мария Зафирова, която е в последния стадий на борбата си с дрогата в центъра на сдружението, описа, че се е чувствала добре с краткотрайния резултат от метаамфетамините, само че не си е давала сметка за дълготрайните последици – здравословни, обществени. " Беше голяма компликация да се оправя, бях попаднала в кръговрат, от който наподобява нямаше излизане, той се вихреше всеки ден и ме влечеше все по-надолу “, спомня си момичето.

Съдията от Апелативния съд акцентира, че марихуаната към този момент не е цигарата за забавление, както беше преди 20-тина години. Показват го експертизите по делата и данните на Министерство на вътрешните работи. Ако преди дейното вещество беше по 2-3 %, в този момент растенията първо се отглеждат по този начин, че то да стига централизация до над 20%. Освен това сухата маса в допълнение се обработва с химикали. Целта е по-силно влияние. Затова и е несъмнено потвърдено марихуаната основава взаимозависимост. И освен. Предизвиква съществени душевен болести.

Когато сами решаваме проблемите, без потребност от стимуланти, това ни дава мощ и убеденост, че можем да се оправяме. В противоположен случай ще имаме лъжливото чувство, че при всяка компликация отново ще се обръщаме към опиатите, сподели Валентин. Легенда е, че всички ги използват. Потърсете подобаващата среда и същински другари, които няма да ви оферират и с които ще имате общи ползи. Защото обкръжението е измежду водещите фактори за насърчаване на взаимозависимост, единомислещи бяха арбитър Колева, Вальо и Мария. " Тези, които ти оферират не загатват негативите. Пласьорите не приказват за абстиненция да вземем за пример. За тях ти си единствено източник на приходи и персонална финансова полза. Никой не ми сподели, че ще се превивам в абстиненция, което не поисквам на никого “, разкри Мария.

Съдия Светослава Колева преразказа думите на един някогашен подвластен – операторът Иво Орешков в YouTube канала " Преди зората “, опиатът е кукичка на въдица – наподобява красиво, дава обещание добър усет, а лапнеш ли я, се оказва ръждива и отровна примамка. Валентин Русимов употребява друга прилика. Наблюденията му демонстрират, че опиатите се отразяват на мозъка на младежите по този начин както, в случай че изсипваш цианкалий върху плодородна почва. Съветът на тримата към учениците от школата на Общинския детски комплекс бе в никакъв случай даже да не пробват опиати. Защото няма да им донесат безусловно нищо положително, няма да решат възможен проблем, нито ще заместят нещо, което им липсва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР