Над четиридесет и пет книги на автори от Сливен и

...
Над четиридесет и пет книги на автори от Сливен и
Коментари Харесай

Представят в РБ „Сава Доброплодни” над 45 книги на сливенски автори

Над четиридесет и пет книги на създатели от Сливен и района, издадени през 2022г., ще бъдат показани на 3февруари /петък/ 2023г., от 17:00ч., вРегионална библиотека „ Сава Доброплодни ”, в границите на първия за годината Петъчен книжовен салон.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските създатели се организира от библиотеката към този момент повече от двадесет и пет години като задачата напревърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като книжовен факт издадените през миналата година книги, да се подчертава върху креативните достижения на показаните създатели и новото и особеното, което те оферират на своите читатели, да се проучват трендовете в книгоиздаването в района и не на последно място да се предизвика интереса на читателите към новоиздадените книги.

Голямо е жанровото многообразие на включените в представянето книги. В раздел „ Поезия ” ще бъдат показани 9 книги с лирика, сред които юбилейното издание „ Събрано “ на Радой Ралин, „ Избрана поезия “ на Валентина Радинска, стихосбирките на Веселин Веселинов, Катрин Федина, Дора Чолакова-Илиева, Стефан Стоянов, Даниела Иванова, Николай Русев и сборникът с епиграми на Щилиян Щилиянов.

Сред книгите включени в раздел „ Проза ” са издадените през 2022г. романи на Камен Васевски, Росица Добрева и Луиза Абраамян; сборниците с разкази от Петя Александрова, Василен Васевски, Михаела Димитрова и други

С две нови детски книги е показан раздел „ Детска литература ” – „ Стихчета за мишчета и въртоглави крави ” на Петя Александрова и „ Гостенче от града ” на Дора Куршумова.

През 2022г. е максимален броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература ”. Те включват проучвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, както и родови проучвания, биографии,сборници с отчети от научни конгреси, литературоведски иизкуствоведски проучвания, мемоари, изявленията, библиографски издания, хроники, албуми, каталози на изложения, учебници и образователни пособия.

В представянето са включени и няколко издания на Република България „ Сава Доброплодни ”:уникалният био-библиографски справочник „ Добри Чинтулов ” публикуван във връзка 200г. от рождението на бележития сливенец, както и изданията осъществени в рамките наXXIVНационален фестивал на детската книга – Сливен, 2022: сборникът с отчети от кръгла маса с интернационално присъединяване „ Изкуството да се написа за деца през днешния ден - сред модерните послания и фантазния свят ”, сборникът с наградени произведения от Национален книжовен конкурс „ Истории от магазинчето за благополучие ”, както и азбучник от галерия илюстрации на Сотир Гелев – притежател на Националната премия „ Константин Константинов ” – категория „ Илюстратор ” за 2021г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР