Над четири хиляди културни ценности са иззети от иманяри през

...
Над четири хиляди културни ценности са иззети от иманяри през
Коментари Харесай

Изложба на спасени от иманяри находки в Пазарджик

Над четири хиляди културни полезности са конфискувани от иманяри през последните 5 години единствено на територията на Пазарджишка област. Спасените културни полезности към този момент са владеене на Историческия музей в града, както и на Археологическия музей в Септември. Част от тях се показват за първи път пред аудитория в обща галерия, която е подредена в музея в Пазарджик, съобщи Българска национална телевизия. 300 предмета от разнообразни столетия са изложени там във типа, в който са конфискувани от иманярите. За произхода им обаче, музейните експерти нямат информация, тъй като " незаконните археолози " отхвърлят да имат общо с полезностите.

При една от акциите, в която археологът Валентина Танева е придружавала служителите на реда, по време на обиск са открити керамични съдове, които са част от изложбата. " Тези съдове са хванати в ресторант на един от нарушителите. Бяха съхранени в хладилната камера на ресторанта и в някои от тях имаше много сребърни пръстени, споделя тя.

Набезите на иманярите върху археологически обекти не престават, макар че през последните 5 години има хванати и наказани на територията на Пазарджишка област. Борис Хаджийски, шеф на Регионалния исторически музей в града отбелязва, че наказаните са 35 души, като главно са с условни присъди и с санкции. " Може би би трябвало да има повече ефикасни присъди въпреки всичко, тъй като в последна сметка те ги пускат ", разяснява Валентина Танева.

Предстои до края на годината музеят в Пазарджик да получи още конфискувани от полицията културни полезности, откакто приключат три от делата, които сега се водят против лица, упрекнати в иманярска активност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР