Над Балканите и Апенините се оформя средиземноморски циклон с валежи

...
Над Балканите и Апенините се оформя средиземноморски циклон с валежи
Коментари Харесай

Зимата се връща, но за малко

Над Балканите и Апенините се оформя средиземноморски циклон с превалявания от дъжд, а проникването на леден въздух ще обезпечи условия и за такива от сняг.

В понеделник до обед времето ще е относително безшумно в равнинната част от страната с намалена видимост. По поречието на Дунав, в обособени региони на Дунавската низина и Горнотракийската равнина мъглите ще са трайни. Слънцето ще се покаже – за малко в Западна България и за по-дълго денем на изток. Ще стартира нарастване на облачността, само че в светлата част на деня превалявания няма да има. Дневните температури ща бъдат между 7 и 12 градуса, по-ниски – в мъгливите региони.

Вторник и сряда ще са облачни и дъждовни, като в някои точки от страната преваляванията от дъжд ще са обилни, с количества за двата дни към и над 50 литра на квадратен метър. С рухването на температурите първо в планините на Западна и Централна България, след това и в по-ниските предпланински масиви, както и в някои котловини на Западна България, дъждът ще се обърне в сняг.

По-значителна снежна завивка към и над 20 см ще се акумулира в планинските региони на Западна България и тук-там в Централна Стара планина. Възможни са затруднения в трафика по планинските пътища и проходите.

В четвъртък ще остане облачно с обособени краткотрайни разкъсвания. Вечерта и през нощта още веднъж ще превали, само че на по-малко места и по-слабо. От петък до неделя облаците ще понижават, дневните температури ще се покачат до равнища в неделя сред 8 и 13-14 градуса. Особено студено ще е в ранните часове. В дните към обичайните сурвакарски игри в Пернишко и Кюстендилско на разсъмване термометрите ще демонстрират до минус 7 – минус 8 градуса.



В средата на месеца още веднъж за няколко дни ще попаднем в антициклонална зона и навлизане на топли средиземноморски въздушни маси. При такива конфигурации се чака безшумно време, мъгли заран, слънце следобяд и дневни температури сред 10 и 15 градуса.

Едва към 20 януари се обрисува нов валежен интервал с прекосяване на средиземноморски циклон с превалявания от дъжд и сняг, и намаляване на температурите.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР