Над 96 млн. лв. са даренията за 2016 г., показва

...
Над 96 млн. лв. са даренията за 2016 г., показва
Коментари Харесай

Над 96 млн. лева са даренията в България за 2016-та

Над 96 млн. лева са даренията за 2016 година, демонстрира годишният Анализ на Български дарителски конгрес за трендовете и размерите на дарителството и корпоративната обществена отговорност. Точната дарена сума от фондации, компании, физически лица и еднолични търговци е 96 137 349 лева Това е спад по отношение на 2015 година с 11% (или с съвсем 12 млн. лв. по-малко).

За трета поредна година най-големите донори в страната остават фондациите с дарени 52 852 556 лв. и предпочитани сфери на вложения: дарителство, обучение и просвета, детско и младежко развиване, обществена поддръжка, общностно развиване. Компаниите са вторите по размер донори с дарени 34 146 385 лв.. Спрямо миналата 2015 година се регистрира спад от 26% в даренията им. Предпочитаните от тях сфери за поддръжка са близки до тези на фондациите - обучение и просвета, детско и младежко развиване, обществена поддръжка, просвета и изкуство.

Хората в страната са дарили 8 521 419 лв., като избират да насочват средствата си към дарения за здравни дела, (61,8%), обществена поддръжка (46,5%) и дарения за рискови обстановки - при бедствия и повреди (41%). Даренията от физически лица бележат растеж с към 2 млн. лв. или с 33% повече по отношение на миналата година.

Важна смяна през 2016 година настъпи за донорите на храни – през втората половина на 2016 година бяха гласувани промени в Закона за налог добавена стойност, с който се регламентира хранителното подкрепяне посредством механизма „ хранителна банка " и се обезпечава опция за данъчни облекчения за донорите на храни при ясни процедури и правила. Промените влязоха в действие от месец януари 2017 година, по тази причина успеваемостта на механизма за данъчни облекчения при дарения на храни ще се наблюдава в идната година.

Все още стоят нерешени законодателни промени, свързани с регламентиране на доброволчеството, липса на единни ставки за данъчните облекчения за донорите за разнообразни дела. Особено демотивиращо за донорите е честото неявяване на имената им в медиите, при отразяване на техни стратегии и планове в интерес на обществото.

Повече детайлности, както и целия текст на Анализа, може да видите на този линк.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР