Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти,

...
Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти,
Коментари Харесай

Цели села в България се издържат със средства на роднини зад граница

Над 920 милиона евро са ориентирани към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много семейства у нас разчитат на близки зад граница и за обезпечаването на пари и за Коледа и Нова година.

Справката на Българска народна банка демонстрира, че най-вече средства идват от Германия - съвсем 190 милиона евро. Следват парите от Съединени американски щати и Испания.

Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат доста директните задгранични вложения, предава Би Ти Ви.

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за миналите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито поданици разчитат на свои близки, работещи зад граница.

От чисто икономическа позиция няма огромно значение от кое място идват парите - дали от тук, или от чужбина. Важното е, че влизат в стопанската система като ползване, а това ползване подтиква бъдещи вложения, считат икономистите.

Голяма част от непознатите вложения не са и напълно вложения. Това са заеми, отпуснати от фирмите майки на българските им сдружения, които ще би трябвало да се връщат. Разликата сред емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това тези, които напущат, към момента са повече. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР