Над 900 жертви на касетъчните боеприпаси в Украйна е имало

...
Над 900 жертви на касетъчните боеприпаси в Украйна е имало
Коментари Харесай

Над 900 са жертвите на касетъчните боеприпаси в Украйна през 2022 г.

Над 900 жертви на касетъчните муниции в Украйна е имало предходната година, предадоха международните организации, като се позоваха на данни от оповестен през днешния ден отчет. С това броят на убитите и ранените от тези муниции в света доближава рекордни равнища от 2010 година насам.

През 2022 година по-голямата част от общо 1172 жертви на касетъчните муниции по света са били в Украйна, съгласно отчета на Центъра за наблюдаване на касетъчните муниции.

Само в Украйна офанзиви с този вид оръжия са умъртвили и ранили минимум 890 души през 2022 година, в по-голямата си част цивилни. 26 души са били убити или ранени от парчета от тези оръжия.

Според отчета Русия значително е употребила касетъчни бомби в Украйна от началото на нашествието си през февруари 2022 година, до момента в който Украйна ги е употребила в по-малка степен.

В Украйна доста жертви може въобще да не са били преброени, споделя Лоран Перси, един от създателите на отчета. Той приказва, че това може да се е случило в минимум 51 офанзиви с тези муниции.

На международно равнище 1172 нови жертви на касетъчните муниции са били регистрирани през 2022 година в осем страни, измежду които Азербайджан, Ирак, Лаос, Ливан, Мианма, Сирия, Украйна и Йемен, демонстрират систематизираните данни в отчета. От тези убити и ранени 987 са били жертви на офанзиви с касетъчни бомби, а минимум 185 души са станали жертва на остатъци от касетъчни муниции. 95 % от жертвите са цивилни, съобщи Българска телеграфна агенция. 

112 страни ратифицираха Конвенцията от 2008 година, забраняваща производството и потреблението на касетъчни бомби, а 12 страни я подписаха.

През юли Съединени американски щати доставиха на Киев касетъчни муниции. Вашингтон нито е утвърдил, нито е подписала Конвенцията от 2008 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР