Над 90% от анкетираните от Германо-българската индустриално-търговска камара фирми са

...
Над 90% от анкетираните от Германо-българската индустриално-търговска камара фирми са
Коментари Харесай

Фирми от Германо-българската камара вече търпят загуби заради спирането на руския газ

Над 90% от интервюираните от Германо-българската индустриално-търговска камара компании са наранени от прекъсването на доставките на природен газ от Русия, сочи анкета.

Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) организира блицанкета, с цел да заключи настройките и упованията на своите членове за сигурността на доставките на газ и обвързваните с това последици за бизнеса. Това оповестиха от Камарата в последния брой на бюлетина си Bulgarien Aktuell, получен в Българска телеграфна агенция.

Проучването е извършено в интервала от 28 април до 12 май (официално доставките на газ от Русия бяха спрени от 27 април) и в него са взели участие 25 компании. В по-голямата си част това са български предприятия, поддържащи комерсиално стопански връзки с Германия, както и вложители от Германия. 72% от участвалите компании са дребни и междинни предприятия с по-малко от 250 чиновници, огромните компании са 28%.

При попълването на анкетата, на всеки въпрос фирмите са имали опция да посочат повече от един отговор, прецизират от Камарата.

В допитването са взели присъединяване компании от разнообразни сектори: " Услуги " (36%), " Преработвателна промишленост " (32%), " Строителство " (12%), " Енергетика, водоснабдяване, преправка на боклуци " (8%), и други (12%).

92% от участвалите в допитването компании декларират, че сегашната обстановка със спрените доставки на газ от Русия, към този момент оказва (отрицателно) въздействие върху бизнеса им в България.

На въпроса " Как визира бизнеса Ви? ", най-вече гласове са дадени за " Поскъпване на артикули или услуги " (71%), " Логистични усложнения " (46%), " Ограничаване на бизнес активността " (33%). 21% показват, че понастоящем не е допустима оценка на последствията. Опцията " Спад в търсенето " е посочена от 17%, а " Нарушени продажби " - от 12% от интервюираните компании.

На въпроса " При възможна неспособност за своевременна доставка на газ от различни източници какви ще бъдат следствията за Вашия бизнес ", 72% от запитаните компании показват: " По-високи разноски за сила, първични материали и индустриални запаси ", следвано от " Намаляване на индустриалния потенциал " (24%) и " Намаляване на входящите поръчки " (20%).

Други последици от забавени доставки на газ биха били: " Липса на първични материали и материали " (20%), а по 12% получават отговорите - " Спиране на активността ", " Увеличаване на комерсиалните бариери ", " Служителите ще преминат на половин работен ден " и " Служители ще бъдат съкращавани ".

На въпроса " Какви ограничения смятате да предприемете като противопоставяне на обстановката? ", 50% дават отговор, че ще подхващат ограничения за икономисване на средства/ ограничение на разноските, 46% дават отговор с " Инвестициите се отсрочват / анулират ", за 37% отговорът е " Промяна на бизнес концепцията ", а 8% може да пристъпят към редуциране на личен състав. Около 20% от интервюираните компании, биха подхванали разнообразни от посочените ограничения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР