Над 90 автори от България и живеещи в чужбина българи

...
Над 90 автори от България и живеещи в чужбина българи
Коментари Харесай

Връчиха наградите Лъчезар Станчев

Над 90 създатели от България и живеещи в чужбина българи са взели участие в петото издание на поетичния конкурс " Лъчезарни сонети " на името на огромния стихотворец Лъчезар Станчев, проведен от община Вършец и фондация " Лъчезар Станчев ", заяви на гала във Вършец ръководителят на журито, поетесата Кристин Димитрова.

Първа премия с грамота и награда от 300 лв. от община Вършец е присъдена на Нели Станева за " Втори емигрантски сонет ", а втора премия с награда от 100 лв. - на Валери Станков за " Безсмислен сонет ", заяви Българска телеграфна агенция.

Отличия с грамоти и книги са получили Милчо Петров с " Влакът към детството " и Цветелина Маринова със " Сонет за любовта ". Осемнадесет подбрани творби от всички изпратени сонети, взели участие в състезанието, са включени в дребен алманах " Лъчезарни сонети 2022 ", публикуван от фондация " Лъчезар Станчев за лирика ", заяви БНР.

" Радващо е, че с всяка последваща година броят на създателите и на сонетите пораства. Конкурсът се уголемява и по брой на творбите, и географски - за тазгодишното, пето издание са изпратени сонети от създатели от цялата страна и от създатели от чужбина ", съобщи кметът на Вършец Иван Лазаров. Той напомни, че създателят на текста на песента " Усмивката " Лъчезар Станчев е родом от Вършец и локалната община провежда в негова чест поетичния конкурс " Лъчезарни сонети ", се споделя още в информация на Българска телеграфна агенция.

Журито в състав Кристин Димитрова, Атанас Капралов и проф. Милена Станчева - щерка на Лъчезар Станчев, е било доста затруднено при установяване на най-хубавите сонети. Всеки от състава на журито е чел творбите, без да знае кой ги е писал и едвам откакто са били избрани най-хубавите сонети, е научил имената на създателите им. Кристин Димитрова заяви, че в тазгодишното издание на състезанието има освен повече създатели и сонети, само че и доста повече тематики. Основна тематика е любовта, само че се появяват и сюжети за емигрантството, за отчаянието от действителността, има иронични сонети, петраркови сонети и така нататък

Участниците в церемонията чуха записи на стихове на Лъчезар Станчев, рецитирани от самия него, и мемоари на Валери Петров за Лъчезар Станчев.

Поетичният конкурс е част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август във Вършец с доста културни и спортни прояви.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР