Над 90 000 км е дължината на ВиК мрежите в

...
Над 90 000 км е дължината на ВиК мрежите в
Коментари Харесай

Над 18 млн. лв. ще вложи МРРБ тази година за ВиК инфраструктура

Над 90 000 км е дължината на ВиК мрежите в страната

Над 18 млн. лева са плануваните тази година в бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството средства за ВиК инфраструктура. Парите ще бъдат употребявани основно за реорганизация на съществуващите ВиК системи.

Петдесет и две ВиК сдружения в страната стопанисват ВиК системи, включващи над 90 000 км мрежа, 5 000 резервоара, повече от 3000 помпени станции, над 90 пречиствателни станции, повече от 6 000 водоизточника и прилежащите им санитарно-охранителни зони. За главната част от ВиК инфраструктурата се грижат 29-те ВиК сдружения с държавно присъединяване в капитала, чийто принципал е министърът на районното развиване и благоустройството.

7 от ВиК операторите с държавно присъединяване дават отговор за 9 язовирни стени и прилежащите им уреди за питейно-битово водоснабдяване. Това са язовир „ Студена ", стопанисван от „ ВиК " ООД, гр. Перник; язовир „ Среченска бара " към „ ВиК " ООД, гр.Монтана; язовир „ Христо Смирненски ", стопанисван от „ ВиК " ООД, гр. Габрово; язовир „ Боровица " към „ ВиК " ООД, гр. Кърджали; язовирите „ Камчия ", „ Ясна поляна " и „ Ново Паничарево ", стопанисвани от „ ВиК " ЕАД, гр. Бургас; язовир „ Йовковци ", стопанисван от „ ВиК Йовковци " ООД, гр. Велико Търново, и язовир „ Асеновец ", стопанисван от „ ВиК - Сливен " ООД, гр. Сливен.

Със средства от Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година " досега са построени или рехабилитирани над 50 пречиствателни станции за отпадъчни води и над 2 500 км водопроводи и канализация.

По Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година " е планувано с към 1,5 милиарда лева да бъде построена ВиК инфраструктура за реализиране на сходство с националното и европейското законодателство в региона на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води, както и да се приложат ограничения за повишение на енергийната успеваемост на ВиК операторите.

Със заем от Световната банка по Проект за развиване на общинската инфраструктура се доизграждат язовирите „ Пловдивци " и „ Луда Яна " и пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ) към тях и се рехабилитира бент. " Студена " и съществуващата ПСПВ Студена - Перник. С осъществяване на плана ще се обезпечи непрекъснатост на водоподаването за над 185 000 консуматори в страната.

В най-напреднал стадий е осъществяването на бент. „ Пловдивци ", който ще водоснабдява към 40 хиляди души в общините Мадан и Рудозем. Съоръжението би трябвало да бъде въведено в употреба през тази година. Строителните работи са във заключителен стадий и започнаха процедурите по завиряването на язовира.
С построяването на бент. „ Луда Яна " ще се реши казусът с водоснабдяването в община Панагюрище, която изпитва сериозен дефицит на питейна вода. Строителството на язовира и пречиствателната станция към него би трябвало да завърши в средата на 2019 година

В началото на идната година би трябвало да приключи и рехабилитацията на бент. " Студена ", която се извършва в условия на непрекъсната употреба на язовира, като част от дейностите се правят под вода. Използват се изцяло нови за България способи и се разчита на присъединяване на лицензирани водолази, с цел да се подсигурява непрекъснатото водоснабдяване на близо 100 000 консуматори в област Перник, в това число индустриални.

С цел устойчивото развиване на ВиК бранша, със заповед на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е основан Съвет за стабилно развиване на бранш " Водоснабдяване и канализация " като експертно консултативно звено към министъра. Идеята е посредством съвета да се обединят напъните сред централната държавна власт, органите на локалното самоуправление и неправителствените организации за решение на въпросите, свързани с ВиК бранша.

Членовете на съвета имат задача да координират дейностите на способените министерства и всички заинтригувани страни за реализиране на Плана за деяние на Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България за интервала 2014-2023 година С работата си съветът ще координира и ограниченията при приоритизиране и обмисляне на средствата за ВиК инфраструктура от фондовете на Европейския съюз в интервала до 2020 година, както и дейностите, свързани с оперативното ръководство на комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала (ВиК оператори).

В Световния ден на водата - 22 март, и като институция, директно виновна и ангажирана с развиването на ВиК бранша у нас, Министерство на регионалното развитие сплотява старания с всички заинтригувани от развиването на този жизненоважен бранш страни, за реализирането на цялостна политика за възстановяване на положението на ВиК системите и възстановяване на качеството и успеваемостта на ВиК услугите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР