Над 90 000 българи по официални данни трябва да си

...
Над 90 000 българи по официални данни трябва да си
Коментари Харесай

90 000 българи с нови паспорти във Великобритания

Над 90 000 българи по публични данни би трябвало да си издадат биометрични интернационалните паспорти, с цел да останат във Англия след Брекзит. Според неофициалната статистика броят им може би доближава двойно повече. В консулската работа в Лондон има нарастване на български жители, които подават заявки за нови документи, тъй като огромна част от сънародниците ни сега обитават единствено с персонални карти, научи „ Монитор “.

По данни на външното ни министерство единствено за последните 30 дни 208 нашенци са си издали паспорти, общият брой нови документи за идентичност е бил 451. За съпоставяне през декември 2018 година броят им е бил 144 от общо 407 документа за идентичност.

Преди седмица английското държавно управление пусна в деяние мобилно приложение, посредством което жители на Европейски Съюз, открили се в Обединеното кралство, могат да аплайват за престояване след Брекзит. Така ще могат да продължат да работят и/или да получават обществени помощи, когато Англия излезе от общността. Чрез мобилното приложение потребителите ще могат да създадат

фотография на биометричния си паспорт и на лицето си

с цел да потвърдят своята идентичност. След това ще бъдат ориентирани към уебсайт, с цел да дадат адреса си и могат да дадат единодушие за инспекция на данъчното им положение, с цел да се удостовери адресът им. Третата стъпка е да заявяват дали имат престъпно досие. Тежка присъда може да докара до отменяне на заявката. Именно поради това има и напор от българи в консулската ни работа за издаване на нови документи.

Днес държавното управление одобри проект за деяние при Брекзит без договорка. Според формалната информация по-важните неотложни дейности, с цел да се помогне на нашите жители, са укрепване на службата ни в Лондон с още двама консулски чиновници и осведомителни дни за живеещите на Англия български жители. Освен това посолството ни Лондон ще дава и всекидневни съвещания на българските жители в Обединеното кралство, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на „ уседналост “.

В шотландската столица Единбург страната ни ще открие нова консулска работа във втората половина на годината. Румънците също откриват сходен офис, с цел да оказват помощ на жителите си в страната, научи „ Монитор “ от български дипломати.

Ако Англия излезе от Европейски Съюз, се чака правното съдействие сред двете страни за арести и екстрадиция на бандити да се затрудни. Това може да стане,

в случай че европейската заповед за арест отпадне

като юридически ангажимент сред Обединеното кралство и България. За задачата в незабавен порядък ще има съвещания сред Министерство на вътрешните работи, основния прокурор, външното и правосъдното министерство, излиза наяве от проекта за деяние на страната ни при Брекзит без съглашение, с който „ Монитор “ разполага.

Експертите, които са го изготвили, се притесняват че към този момент почнали наказателни каузи в областта на интернационално съдействие, може да се провалят. Това се отнася и за търсените и към момента незаловени български и английски нарушители на територията на двете страни. В Дирекция " Международно оперативно съдействие " на Министерство на вътрешните работи ще бъдат назначени нови чиновници за разбор и реакция при спешни реакции и продан на полицейска информация по каналите на Интерпол.

Служители от всички ведомства и организации ще вземат участие в образования, семинари у нас и във Англия, на които ще бъдат обсъждани следствията от Брекзит, излиза наяве още от проекта за дейности. На уеб страниците на външно и правосъдното министерство ще има самостоятелен раздел, отдаден на Брекзит, с линкове към електронни страници с повече информация за жителите.

За бизнеса главно са планувани осведомителни акции

Британските компании, регистрирани у нас, ще получават информация за последствията от Брекзит от Агенцията по вписванията в съдействие с работодателствите организации - Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. Туристическото министерство също ще се засилва, като сформира уебстраница, обвързвана с измененията в региона на туризма след Брекзит. Предвидено е министерството на Николина Ангелкова да приготви и акции за българския туристически отрасъл на районно равнище. Средства ще бъдат отделени за маркетингови акции на територията на България и Обединеното кралство по отношение на опциите за туристически визити, е записано в подробния проект.

Англия би трябвало да напусне Евросъюза на 29 март. Към момента контрактуваната от английския министър председател Тереза Мей договорката не събра поддръжка в английския парламент и все не се изключва Лондон да напусне без съглашение, макар гласуваното във вторник решение за договорка с Брюксел. Подобен сюжет ще хвърли и Европейски Съюз, и Англия в безпорядък и ще затрудни двустранните връзки. Въпреки това всички страни към този момент се готвят за него. Тереза Мей към момента поставя старания за предоговаряне на противоречивите точки, тъй че депутатите да поддържат съглашението с Европейски Съюз. 

Още по тематиката четете в хартиеното издание на „ Монитор “!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР