Над 90 000 българи по официални данни трябва да си

...
Над 90 000 българи по официални данни трябва да си
Коментари Харесай

90 000 българи с нови паспорти във Великобритания

Над 90 000 българи по публични данни би трябвало да си издадат биометрични интернационалните паспорти, с цел да останат във Англия след Брекзит. Според неофициалната статистика броят им може би доближава двойно повече. В консулската работа в Лондон има нарастване на български жители, които подават заявки за нови документи, тъй като огромна част от сънародниците ни сега обитават единствено с персонални карти, написа „ Монитор “.

Дори и да не се стигне до договорка при излизането на Англия от Европейски Съюз, жителите, които живеят на Острова от години, ще могат да аплайват за статут на уседналост, само че в случай че си издадат интернационален паспорт.

По данни на външното ни министерство единствено за последните 30 дни 208 нашенци са си издали паспорти, общият брой нови документи за идентичност е бил 451. За съпоставяне през декември 2018 година броят им е бил 144 от общо 407 документа за идентичност.

Преди седмица английското държавно управление пусна в деяние мобилно приложение, посредством което жители на Европейски Съюз, открили се в Обединеното кралство, могат да аплайват за престояване след Брекзит. Така ще могат да продължат да работят и/или да получават обществени помощи, когато Англия излезе от общността. Чрез мобилното приложение потребителите ще могат да създадат фотография на биометричния си паспорт и на лицето си, с цел да потвърдят своята идентичност. След това ще бъдат ориентирани към уебсайт, с цел да дадат адреса си и могат да дадат единодушие за инспекция на данъчното им положение, с цел да се удостовери адресът им. Третата стъпка е да заявяват дали имат престъпно досие. Тежка присъда може да докара до отменяне на заявката. Именно поради това има и напор от българи в консулската ни работа за издаване на нови документи.

Днес държавното управление одобри проект за деяние при Брекзит без договорка. Според формалната информация по-важните неотложни дейности, с цел да се помогне на нашите жители, са укрепване на службата ни в Лондон с още двама консулски чиновници и осведомителни дни за живеещите на Англия български жители. Освен това посолството ни Лондон ще дава и всекидневни съвещания на българските жители в Обединеното кралство, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на „ уседналост “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР