Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори.

...
Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори.
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и Възраждане

Над 9% разлика сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за идните избори. Кабинетът на Димитър Главчев започва с 20% утвърждение. 11% правят оценка позитивно измененията в Конституцията в частта за служебния кабинет. 

 

Налице е нов спад в оценката за работата на Народното събрание, като през април позитивната оценка е 12%, а негативната доближава 80%.

 

При оценката за президента към този момент близо 10 месеца не се регистрира сериозна динамичност. 

 

Една пета (20%) от българите показват утвърждението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го утвърждават. Сравнително високи са стойностите на опцията „ Не знам/Не мога да преценява “ заради относително скорошното стъпване в служба на държавното управление по отношение на началото на терена на проучването. 

 

Само 11% от българите имат позитивно отношение към измененията в Конституцията в частта обвързвана със служебния кабинет.

 

Въпреки че тематиката е съществено дискутирана в общественото пространство в последните месеци, към момента 39% декларират, че не са осведомени с измененията. 38% от интервюираните имат негативно отношение към конституционните промени. 

 

Въпреки наситения с политически събития месец, не се записва сериозна смяна в електоралните настройки. Преговорите за ротацията и обвиняванията към Агенция „ Митници “ евентуално са повода за ерозия в поддръжката по отношение на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

 

ГЕРБ-СДС задържа равнищата си от последните месеци (24.9% от гласуващите).

ПП-ДБ (15.5%),

Движение за права и свободи (14.4%) и

Възраждане (14.2%)

са с близки стойности и представянето им в идната предизборната акция ще е ключова за крайната класификация на второто, третото и четвъртото място.

Сигурна остава петата позиция за Българска социалистическа партия (9.1% от гласуващите), а

на шесто място е „ ИТН “ с 4.8% от гласуващите.

 

6.9% от българите заявяват, че ще се възползват от опцията „ Не поддържам никого “.

49% са тези, които декларират, че ще гласоподават на идните предварителни парламентарни избори, което се равнява на към 2.6 до 2.8 милиона гласоподаватели. 

 

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока готовност при „ Продължаваме промяната-Демократична България “ до 16.1% и минимална разлика в отрицателна посока при Българска социалистическа партия (8.7% от гласуващите). 

 

Констатираме ерозия в доверието към ПП-ДБ, разликата им с ГЕРБ вече е малко над 9%. Така първият се отделя много напред, съобщи Димитър Ганев от социологическа организация „ Тренд “, цитирайки последни резултати от тяхно изследване.

 

Според Ганев, след първите ГЕРБ-СДС, се оформят три обединения, с близки резултати - ДПС, ПП-ДБ и Възраждане. Всяка от тях е допустимо да стане втора, трета и четвърта, уточни Ганев. Според него една четвърт от българите към момента не са решили за кого да  гласоподават. 

 

На пето място по доверие се нарежда БСП, а след тях са „ ИТН “. Няколко дребни партии са с късмет да прескочат изборната преграда, само че за тях е мъчно да се предвижда в този миг. 


.

От тези резултати вадим извода, че при тази обстановка ще бъде мъчно сформиране на държавно управление сред две от обединенията. Но даже и да реализират 121 депутати, мъчно ще се ръководи.

 

Оформят се три разновидността:

1. Повторение на сглобката – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

2. ГЕРБ-СДС, ДПС и трети индивид.

З. Нови избори. Много мъчно могат да се открият политически разновидности отвън тези благоприятни условия.

 

От акцията зависи дали една групировка може да загуби или да активизира нов избор. Но революционни промени не очаквайте. Избирателната интензивност се чака още веднъж да бъде ниска. Ще виждаме още веднъж съревнование сред твърдите електорати, предвижда Ганев.

      

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР