Над 9 млн. туристи сме имали през 2018 година. Над

...
Над 9 млн. туристи сме имали през 2018 година. Над
Коментари Харесай

Ангелкова: Целта ни е България да стане четирисезонна дестинация за туризъм

Над 9 млн. туристи сме имали през 2018 година. Над 7 милиарда лв. са приходите за първите 11 месеца на предходната година. Това регистрира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на конференция на тематика: „ Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Официални посетители на събитието са ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и зам.-кметът по финанси и превоз в Столичната община Дончо Барбалов.

„ Над 3 млн. българи са пренощували на територията на страната, като това е растеж с 2.6% “, разясни Ангелкова, която акцентира, че напъните на министерството през тази година ще бъдат ориентирани към насърчаването на пътуването в страната и опознаването на малко познатите места и райони.

„ Идвам тук да поддържа българския туризъм, тъй като е значимо да развием туристическата промишленост още повече. За наслада имаме над 9 млн. туристи, само че е хубаво и българските жители да опознаят дребните обитаеми места, с цел да може да се допрян до природата, до културата и до тази наша България, която толкоз малко познаваме от време на време “, сподели Цвета Караянчева.

Министър Ангелкова уточни, че нашата страна предлага балнео и спа туризъм, културно-исторически туризъм и винен туризъм.

„ Така че в един общ пакет да покажем скритите кътчета на България, като да вземем за пример в Община Баните, Смолянско, където има прелестна минерална вода. В Община Септември има редица обичаи, свързани с производството на грозде, ракия, несъмнено. Във Варна има годишнина на балетната опера, тъй че всички такива основни събития да бъдат показани от нас, разпространявани. Ще създадем специфичен календар на тях за 2019 година, които да са разнообразни от събитията, включени в националната стратегия за реклама ”, изясни Ангелкова и добави, че в община Костинброд има страхотна цитадела, която следва да бъде разкрита. Тя разгласи, че ще разпространят и нов клип от серията „ Аз обичам България “, който споделя за другите форми за туризъм у нас. В него взе участие българският ни герой Кубрат Пулев.

На въпрос на БГНЕС по какъв начин този календар ще доближи до обществеността, Ангелкова отговори, че се планува това да се реализира посредством друг медиен микс. „ Както посредством телевизионни, онлайн канали, радиа и разнообразни цифрови и маркетингови интензивности. Предвидили сме няколко лъча, където персонално аз и моят екип ще бъдем на място, когато са годишнините на събитията от календара. Друг фокус, който имаме за тази година, е обвързван с капиталовите турове, които предвиждаме “, добави Ангелкова.

„ Какво имам поради? Например, на територията на националните ни курорти напълно умерено месеците март, април, май – тези, които са крилата на сезона, надлежно октомври, ноември, биха могли да се употребяват за конферентен туризъм и да насърчим построяването на огромен конферентен център да вземем за пример в Слънчев бряг, Златни пясъци, Пампорово, Боровец, където базата би могла да се употребява целогодишно. В тази връзка на 30 и 31 май предвиждаме провеждането на огромен интернационален капиталов конгрес в Слънчев бряг “, съобщи още министърът.

Министърът на спорта Красен Кралев съобщи, че към момента не може да приказваме за състезателен туризъм в страната ни, само че все пак, в последните години България се е утвърдила като уредник на интернационалните шампионати.

„ Това даде мотив 2000 състезатели, спортисти, техните щабове, извънредно огромен брой почитатели да посетят страната ни, от които някои за първи път. Това дава много сериозен мотив да се приказва за България с позитивизъм ”, съобщи Кралев и акцентира, че е доста значимо страната ни да влиза в международните медии с позитивни вести и да се приказва положително за България.

Той сподели, че в последните години са били издигнати нови спортни зали в Пловдив, Русе, което ни дава благоприятни условия да бъдем домакини на спортни шампионати и разгласи, че следва разкриване на нова спортна зала в Бургас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР