Над 9 хиляди деца от Столична община остават без място

...
Над 9 хиляди деца от Столична община остават без място
Коментари Харесай

Родителите на едва 1048 деца, които не са приети в детска градина, получават компенсация

Над 9 хиляди деца от Столична община остават без място в държавна или общинска детска градина и ясла. Въпреки това, обезщетения получават родителите на едвам 1048. Според Диян Стаматов, който с изключение на шеф на учебно заведение, е и общински консултант, не става дума за нелоялна процедура, а в противен случай, има законово съображение за това.
За обезщетени могат да аплайват единствено родители на деца, които не са признати, отказали са да бъдат записани в равностойно на дадената детска градина или място, подали са документи в периодите, които Столична община е регламентирала и техните деца посещават лицензирани частни детски градини или ясли. Всички останали, които не дават отговор на тези условия, няма по какъв начин да получат финансова помощ. Именно по тази причина тази година в София са към хиляда децата в яслите и към хиляда за детските градини, които дават отговор на тези условия да посещават лицензирани частни детски градини или лицензирани ясли. Всички останали, за жалост тези условия не са регламентирани към момента в законодателството и няма по какъв начин да получат тази месечна поддръжка от 413 лв..
Диян Стаматов – общински консултант от ГЕРБ

Тригодишната щерка на Милко Павлов не е призната в общинска градина, заради неналичието тук-там, по тази причина детето посещава частна. Тяхното семейство е едно от тези, които покриват изискванията за отплата.
Ние по този начин или другояче се възползваме през последните шест месеца, защото ние сме в подобен квартал в община Лозенец и местата са много лимитирани. Реално не ни одобряват към този момент трето или четвърто класиране и досега се възползваме. Всеки месец подаваме документи аплайваме. Изисква седокумент, удостоверяващ че детето посещава градина, контракт и платежно. Одобряват ни за момента и компенсацията, която получаваме, покрива горе долу половината такса в градината.
Милко Павлов

Общата сума за обезщетения, отпусната от държавното управление е 853 305 лв.. Освен на територията на Столична община, средства ще получат и родителите на шест деца в община Пловдив и едно от община „ Родопи “.

На този стадий кооперативите към момента не са добре приети в нашето законодателство. Може би би трябвало да мине още малко време, с цел да се случи и това, споделя Диян Стаматов. Когато става въпрос за обезщетение, без значение какво е то, би трябвало документ. Този документ би трябвало да дава отговор на избрани законови условия, които са регламентирани сега. Въпреки че броя на хората, които не получават компенсации, остава доста по-голям, всички те би трябвало да запишат своите деца в такива частни детски градини, които да им издават сходен документ, който да е финансово оневинен, в противоположен случай няма по какъв начин да получат това компенсиране, добавя той. 

Людмила Шотарова е шеф на частно детско заведение в София. Въпреки таксата, родителите записват децата си, до момента в който чакат те въпреки всичко да бъдат признати в общинска или държавна градина.
Нашите родители биха се възползвали от тази отплата, дори някои от тях я получават, защото градината ни е лицензирана към МОН и реда по който се случват нещата, те имат пълнят пакет документи, с които могат да аплайват и да получат тази отплата. Тя не е по никакъв начин дребна, може да покрие половината от таксата. Изпращат се към фамилиите тези средства. От нас се изисква единствено финансовия документ, с който удостоверяваме че таксата е заплатена. С копие от контракта, който сме сключили с родителите за предлаганата от нас просветителна услуга. През нас не минават средства.
Людмила Шотарова – шеф на частна детска градина „ София “

Строителството на нови детски градини в столицата продължава, като до края на тази година би трябвало да бъдат отворени към 17 яслени и детски групи. Въпреки това дефицитът тук-там към момента не може да се компенсира.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР