Над 9% е разликата между ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната-Демократична България“

...
Над 9% е разликата между ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната-Демократична България“
Коментари Харесай

Заради преговорите за ротацията и случилото се в Агенция „Митници“: Ерозия в подкрепата към ПП-ДБ

Над 9% е разликата сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната-Демократична България “ /ПП-ДБ/ за идните избори . Кабинетът на Димитър Главчев започва с 20% утвърждение . 11% правят оценка позитивно измененията в Конституцията в частта за служебния кабинет . Това демонстрират резултатите от изследване на „ Тренд “ по поръчка на „ Нова броудкастинг груп “ и „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи тематики. Изследването е осъществено в интервала сред 12 и 19 април 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ с таблет измежду 1002 души на възраст 18+.

Налице е нов спад в оценката за работата на Народното събрание , като през април позитивната оценка е 12%, а негативната доближава 80% . При оценката за президента към този момент близо 10 месеца не се регистрира сериозна динамичност .

Една пета /20%/ от българите показват утвърждението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го утвърждават . Сравнително високи са стойностите на опцията „ Не знам/Не мога да преценява “ заради относително скорошното стъпване в служба на държавното управление по отношение на началото на терена на проучването.

Само 11% от българите имат позитивно отношение към измененията в Конституцията в частта, обвързвана със служебния кабинет . Въпреки че тематиката е съществено дискутирана в общественото пространство в последните месеци, към момента 39% декларират, че не са осведомени с измененията. 38% от интервюираните имат негативно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец, не се записва сериозна смяна в електоралните настройки . Преговорите за ротацията и обвиняванията към Агенция „ Митници “ евентуално са повода за ерозия в поддръжката по отношение на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите. ГЕРБ-СДС задържа равнищата си от последните месеци /24.9% от гласуващите/. ПП-ДБ /15.5%/, Движение за права и свободи /14.4%/ и „ Възраждане “ /14.2%/ са с близки стойности и представянето им в идната предизборната акция ще е основна за крайната класификация на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за Българска социалистическа партия /9.1% от гласуващите/, а на шесто място е „ ИТН “ с 4.8% от гласуващите. 6.9% от българите заявяват, че ще се възползват от опцията „ Не поддържам никого “. 49% са тези, които декларират, че ще гласоподават на идните предварителни парламентарни избори, което се равнява на към 2.6 до 2.8 милиона гласоподаватели .

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори . При тях отчитаме малко по-висока готовност при ПП-ДБ до 16.1% и минимална разлика в отрицателна посока при Българска социалистическа партия /8.7% от гласуващите/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР