Над 9,5 млн. лева, в единична ставка от по 300

...
Над 9,5 млн. лева, в единична ставка от по 300
Коментари Харесай

Мерки срещу АЧС: Над 9 млн. лв. за стопанствата

Над 9,5 млн. лв., в единична ставка от по 300 лв., са раздадени на стопани, с цел да могат да правят разчистване и стерилизация на задния двор. Над 32 хиляди персонални стопанства получиха такова подкрепяне “. Това съобщи пред БНР Силвия Василева, шеф на Дирекция " Животновъдство " в Министерството на земеделието и храните. 

Пред БНР тя обясни измененията в Наредбата за ветеринарно-медицинските условия към животновъдните обекти, която регламентира броя животни, които могат да се отглеждат в персоналните стопанства и условията към фермите.

Василева акцентира, че по този документ се е работило още преди да пристигна африканската чума по свинете в България. Появата на болестта обаче е наложила измененията да се разширят.

Промените засягат както огромните ферми, по този начин и стопаните, които гледат животни за персонална приложимост. Причината е, че за чумата няма ваксина, означи тя.

" Единственият метод да се оправим със болестта е точно да подсигуряваме биосигурността по този начин, че да предотвратим неговото разпространяване. … Мерките не са тежки. Те са свързани със съблюдаване на една просвета на развъждане и персонална хигиена. Когато сме виновни по този метод при развъждането на тези животни, тогава ще подсигуряваме здравето и качеството на суровината, която даваме и в това време ще може да предотвратим разпространяване на болестта и болест на прилежащия двор, в който също се отглеждат свине ".

Като извънредно значимо Силвия Василева акцентира, че в персоналните стопанства, където се отглеждат свине, хората би трябвало да имат настрана облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане. Мерките, които би трябвало да се вкарат, не са скъпи, посочи тя.

По думите ѝ се създават и промени в Закона за ветеринарно-медицинската активност, където се плануват условия във връзка с контрола, както и нови отговорности за кметовете в процеса на регистрация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР