Над 9,5 милиона лева са инвестирани в обновяване на учебни

...
Над 9,5 милиона лева са инвестирани в обновяване на учебни
Коментари Харесай

Близо 10 милиона лева са инвестирани в нови учебни кабинети

Над 9,5 милиона лв. са вложени в възобновяване на образователни кабинети и класни стаи по Национална стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Днес той дружно със заместник-министър Емилия Лазарова откриха нов кабинет за образование по филантропични науки във Втора британски гимназия „ Томас Джеферсън “. По думите на министъра общо 642 учебни заведения и 10 центъра за специфична просветителна поддръжка са получили средства, с цел да обновяват образователни кабинети, класни стаи, да основават кътове за четене и учебни библиотеки, както и за осъществяване на начинания за поощряване на мисленето, въображението и творчеството като част от образователния развой. Средствата се употребяват и за закупуване на материали и принадлежности, както и за софтуерни артикули.

“Целта на вложенията в ново съоръжение е да направи учениците дейни участници в урока и им разрешава да усвояват познания по-ефективно ”, акцентира министърът.

По думите му през последните месеци е направено доста за развиване на STEM образованието , само че дружно с това за екипа на МОН е доста значимо да се влага и за възстановяване на материалната база за филантропичните предмети.

“Виждали сме какъв брой забавни уроци вършиме в тази област – както в това учебно заведение, по този начин и в стотици други в цялата страна. Затова се веселя, че поредно развиваме и тази материална база и че през днешния ден откриваме следващия нов кабинет ”, сподели още проф. Цоков и пожела на учениците да имат още по-интересни и ползотворни уроци в него.

Новият кабинет за образование по география и история е оборудван и обзаведен с 23 000 лв. , отпуснати по програмата на МОН. Осигурен е нов интерактивен екран, който ще даде опция на учениците да пресъздават и изследват исторически събития и географски места посредством динамични и интерактивни презентации и симулации , изясни шефът на гимназията Веселина Иванова.

По време на урок за Помпей учениците изследваха вулканични процеси във връзка изригването на Везувий, обясняваха за какво земетръсните региони са нормално доста гъсто обитаеми и настоящи в наши дни естествени процеси. Урокът на дванадесетокласниците бе воден от учителите по география и история Надежда Алексиева и Мариана Бошнакова . Тази вечер 30 възпитаници от гимназията пътуват за Неапол, където на терен ще могат да научат още за вулканите и тевтонските плочи.

След откриването на кабинета министър Цоков откри и учебния конгрес „ Иновации, обучение, бъдеще “, в който се включи и заместник-министър Наталия Митева. Там шефът и учителите показаха иновация в региона на дигитално-медийната просветеност посредством обществено и прочувствено учене във втори гимназиален стадий, както учебната новаторска просвета и осъществяване на стратегия „ Умения за нововъведения “.

В гимназията гостуваха още началникът на РУО София-град Ваня Кастрева и ръководителят на СБУ Янка Такева.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР