Над 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба

...
Над 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба
Коментари Харесай

Собственици продават земи, за да посрещнат неотложни разходи

Над 870 хиляди дка земеделска земя са оповестени за продажба в страната. Това стана ясно от систематизирани данни на брокерите на недвижими парцели. Броят на притежателите, които желаят да сключат договорка за притежаваната от тях земя, надвишава 58 хиляди души. Традиционно покупко-продажбите с поземлени парцели се усилват в края на годината и на пазара излизат доста нови аграрни земи, настояват специалистите в сектора.

Най-честата причина продажба на аграрни парцели е нуждата от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания. Това излиза наяве от последното изследване на компанията за ръководство на поземлени активи „ Агрион “. Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, защото не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат опция независимо да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

Според формалните данни на Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС), през 2018 година се е нараснал размера на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За съпоставяне преди година изоставените имоти са били с над 16 хиляди декара по-малко.

В по-голямата си част пустеещите земи са благосъстоятелност на хора, които са в чужбина или живеят в огромните градове и поземлените им активи са на над 100 км. разстояние от вкъщи им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова опция да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, защото имат други специалности.

Според изследването на „ Агрион “ притежатели на аграрни земи са най-вече хора над 55 година, като размера на притежаваната от тях земя е приблизително към 20 дка, които обаче са разхвърлени в разнообразни землища. В множеството случаи парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници и за тях постоянно се водят правосъдни разногласия.

Анализът на „ Агрион “ демонстрира, че най-важните фактори избора на покупател са сигурността на договорката и бързото й осъществяване. Повечето притежатели на земя избират евентуалният покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка. Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги притежателите на земя и продаващите биха употребили. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския отрасъл.

Проучването демонстрира още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „ Агрион “ и от ден на ден хора са посетили някой от районните офиси на компанията в опит да сключат договорка. Според отчета, съществено преимущество на компанията е, че предлага безвъзмездна оценка на парцела. Желаещите да продадат земята си могат да го създадат в някой от 20 офиса „ Агрион “. На разположение е и онлайн поръчка за безвъзмездна оценка или продажба на адрес http://agrion.bg/bg/request/sell/.

Заради мощния интерес самодейността „ Ден на безплатните съвещания “ ще се организира всеки месец в някой от районните офиси на „ Агрион “, оповестиха от сдружението. Компанията стартира и създаването на специфична секция на уеб страницата си, където всеки, който има проблем със земята си, ще може да пусне питане до висококвалифицирания екип от адвокати, специализирали в поземлени връзки. От земеделското сдружение се ангажират да прегледат проблема и да върнат отговор в най-кратки периоди.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР