Над 86-87 процента от гражданските и наказателните дела са приключили

...
Над 86-87 процента от гражданските и наказателните дела са приключили
Коментари Харесай

В голямото си мнозинство т.нар. дела-шамари приключват в полза на журналистите

Над 86-87 % от гражданските и наказателните каузи са завършили в интерес на публицистите. Това сочат резултатите от разбор на Антикорупционния фонд (АКФ) на станалите извънредно съвременни стратегически дела против общественото присъединяване – по този начин наречените SLAPP производства. Те са известни и като " дела-шамари " против представители на медии и цивилен деятели в България.

Анализът е под заглавие " Цената на свободното слово. Анализ на правосъдни производства с характерностите на SLAPP в България “ ", прави се за първи път и обгръща 64 такива каузи за интервала от 2000 година до март 2023 година.

Адвокат Александър Кашъмов акцентира:

" Може да се каже, че това е един доста сериозен пестник, една доста сериозна спирачка пред демократичното развиване у нас и то таман по тази причина, тъй като тези каузи слагат вериги на опцията да се взе участие в публичния спор, жителите да получават информация, да дискутират решенията в границите на ръководството, държанието на ръководещите и политиците и по този начин нататък. "

„ SLAPP делата са очевидно голословни или мощно пресилени правосъдни производства, посредством които политици, предприемачи, корпорации, държавни органи се пробват да употребяват опциите на правосъдната система, с цел да наложат финансов и психически напън върху публицисти и цивилен деятели.

Целта им е да ги сплашат и – в последна сметка – да им наложат цензура “, казват създателите на разбора Лора Георгиева и София Желева, правни съветници в АКФ.

Най-нашумяло в последно време бе делото за 1 млн. лева, което " Лев инс " заведе против " Медиапул " - освен това за цитиране на публична информация. Целта на " делата-шамари " обаче не е правораздаване, а стъписване и вероятно автоцензура.

Според последното проучване на Асоциацията на европейските журналисти-България от предходната година близо 28 % от интервюираните показват, че правосъдното гонене е измежду най-честите форми на външен напън върху публицистите. Сред най-уязвимите са по-малките районни медии, сочат още резултатите.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР