Над 86 500 души са се регистрирали като безработни от

...
Над 86 500 души са се регистрирали като безработни от
Коментари Харесай

Всеки ден 3700 души у нас остават без работа

Над 86 500 души са се записали като безработни от началото на изключителното състояние у нас - 13 март, до 14 април, сочат предварителни данни на Агенцията по заетостта, представени от БНР.

Средно дневно в бюрата по труда се записват по малко над 3 700 души.

От 13 март до 14 април със съдействието на бюрата по труда са почнали работа близо 14 000 души. Данните сочат, че близо 40% от съкратените са от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Следват освободените от търговията и преработващата индустрия.

Главният специалист на пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова разяснява, че към този момент се усеща въздействието на схемата 60/40, посредством която държавното управление дотира 60% от заплатата и осигуровките на служащите за опазване на заетостта.

" Вече виждаме, че пикът на записаните безработни, който го имаше при започване на месец април, го няма. Когато имахме дни с регистрирани безработни от порядъка на 7-8 хиляди дневно, първите обезщетения за мярката 60/40 ще бъдат получени от 68 работодатели за 1 065 лица, и това е единствено за трите дни, откогато беше влезнало в действие постановлението ", сподели Тодорова пред БНР. Както Mediapool писа, съгласно листата на първите компании, които ще получат обезщетения, най-големи суми ще вземат турският вложител " Шишеджам " и първокласни хотели по морето сред Равда и Несебър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР