Над 817 хил. души взимат основна пенсия в размер до

...
Над 817 хил. души взимат основна пенсия в размер до
Коментари Харесай

Над 817 хил. души в страната с пенсии под линията на бедност

Над 817 хиляди души взимат съществена пенсия в размер до 467 лева, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Това са над 40% от всички пенсионери в страната. Техните пенсии са доста под линията на беднотия, която за актуалната година е 504 лева.

Оказва се, че огромна част от пенсионерите живеят с извънредно ниски приходи и би трябвало или да продължат да работят, в случай че имат физическа опция за това, или би трябвало да разчитат на вдовишки и други добавки, с цел да закърпят бюджета си.

Пенсионерът има право на вдовишка добавка в размер на 26,5 на 100 от пенсията на умрелия съпруг/съпруга.

По принцип минималната пенсия за стаж и възраст е 467 лева Но доста хора получават по-малки пенсии - при ранно пенсиониране, обществени пенсии, инвалидни пенсии и т. н.

Ако в София двама души на минимална пенсия живеят сами, ще би трябвало да стоят на студено или да отопляват единствено една стая, с цел да оцелеят. Софиянци получиха сметка за парно за декември от близо 300 лева за апартамент от към 75 кв. метра. При състояние, че декември беше доста топъл месец. Сметките за парно за януари и февруари ще бъдат доста по-високи. В София една минимална пенсия за стаж и възраст ще бъде нужна единствено за заплащането на сметката за парно за януари, в случай че отопляват цялостен апартамент. Допълнително идват сметките за вода, ток и кабелна телевизия, в случай че в жилището не могат да заловен ефирна телевизия с антена. Ако в апартамент живеят двама души с пенсии по 467 лева, пенсията на единя няма да стигне за сметки, а с пенсията на другия би трябвало да купуват медикаменти и храна.

Най-голям е броят на пенсионерите, които получават суми сред 467 лева и 600 лева на месец. Те са над 470 хиляди души.

Много малко са пенсионерите, които могат да се похвалят с високи пенсии. Основна пенсия в размер над 3000 лева взимат тъкмо 2200 души, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. От тях 1213 души взимат сред 3000 лева и 3400 лева, единствено 984 души взимат оптималната пенсия от 3400 лева, а трима души взимат суми над този предел. Причината за това е, че таванът на пенсиите не важи за хора, които са били президент и вицепрезидент на България, ръководител на Народното събрание, министър-председател или арбитър в Конституционния съд. Но и пенсиите на тези трима души, които получават над 3400 лева, не са изключително огромни. Те получават приблизително по 4074 лева на месец.

От хората, които получават пенсии в размер над 3000 лева, 85% са мъже, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. От всичките хора с такива високи пенсии 1873 са мъже, а единствено 327 са дами. Броят на дамите пенсионери е по-голям от броят на мъжете, само че мъжете в множеството случаи получават по-големи пенсии.

Средната съществена пенсия в страната през февруари е 666,44 лева Средната пенсия на мъжете е 798 лева, а на дамите е 577 лева, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Оказва се, че мъжете взимат приблизително с 221 лева, или с 38% повече от дамите. Причините за това са доста. Има специалности с високи заплати, в които работят повече мъже, което дефинира и по-високите пенсии, които те получават. Освен това постоянно дамите се грижат за децата или за някой болен от фамилията, което им пречи да израснат в кариерата, да получават високи заплати и надлежно по-високи пенсии. Освен това в този момент възрастта за пенсиониране на мъжете е с две години и половина по-висока от тази на дамите. Това значи, че мъжете би трябвало да работят по-дълго време и се пенсионират по-късно, при по-висок междинен застрахователен приход в страната, което също води до по-високи пенсии.

От общия брой на пенсионерите, които получават до 467 лева на месец, 209 829 са мъже, а 607 421 са дами. Оказва се, че при най-малките пенсии броят на дамите е три пъти по-голям от броя на мъжете. И при пенсиите до 700 лева броят на дамите, които ги получават, е по-голям от този на мъжете. При пенсиите от 700 лева до 800 лева мъжете са малко повече от дамите. И колкото по-високи са пенсиите, толкоз повече мъжете са повече от дамите. Например при пенсиите в размер сред 2500 лева и 3000 лева, които са общо 5932 броя, мъжете са пет пъти повече от дамите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР