Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде

...
Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде
Коментари Харесай

Над 81% от българите искат закон за частния фалит

Над 81% от българските жители чакат и желаят да бъде признат закон за частния банкрут. Закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е един голям %, който е и съответен на големия проблем, който имат българите със усложнението да заплащат своите заеми - към банки, към компании за бързи заеми, лизингови къщи, в това число и битовите си сметки. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова.

Тя изясни, че всеки трети български жител има заем, което е стряскащо. „ 800 милиона лв. са потребителските заеми, които имат проблем с обслужването и са регистрирани като „ неприятни ”, акцентира Манолова.

„ Първото и главно изискване, с цел да влезе едно лице в процедура по гражданска неплатежоспособност, е то да бъде свръхзадължено ”, разяснява омбудсманът.

„ Предвид обстановката в България, има смисъл в случай че гражданската неплатежоспособност се разпростре и върху лицата бизнесмени, тези, които правят икономическа активност, само че не са регистрирани като търговци - това са всевъзможни свободни специалности, само че и физическите лица, консуматори, които имат заеми, дори в това число не могат да си заплащат битовите сметки към Топлофикация, към ЕРП-тата, към ВиК, към мобилните оператори, всичко, което тегне върху бюджета на едно домакинство ”, разяснява Манолова.

„ Предлагаме процедурата по оповестяване на цивилен банкрут да се развива пред съд ”, изясни Манолова.

„ България е последната европейска страна, която не е приела такова законодателство, а в Европа решенията са разнообразни - в някои страни става въпрос за правосъдна процедура, а в други особено основани административни органи, които се занимават с гражданската неплатежоспособност. Предвид нуждата да се подсигурява законосъобразно осъществяване на процедурата, а също по този начин и доверието в съда пред други органи, предлагаме органът, който ще се произнася да се съдът ”, уточни омбудсманът.

„ Гражданинът, който желае започване на такова произвеждане, ще е задължен да уточни с изключение на цялото си налично имущество, само че и всичките си отговорности, а също и всичките си кредитори, които в добавка ще имат едномесечен период след започване на производството, всички останали да се включат в тази процедура ”, изясни Манолова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР