Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са

...
Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са
Коментари Харесай

Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са взети до момента

Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са взети досега, резултатите от вторите проби ще са обработени до една седмица, разгласи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в изявление за бТВ.

„ Вторите проби са пробите на целия уголемен 20-км диапазон към селищата, в които имаше огнища. В тези 5 дребни села, в които бяха установени позитивни проби, доказани от френска лаборатория – там бяха подхванати ограничения и по-късно всички стопани бяха обезщетени. Вторите проби целяха да покажат дали има уголемение и разпространяване на това заболяване. Аз персонално би следвало да съм удовлетворен от това, че към този миг вторите проби са негативни. Имаме над 8000 проби, които са взети сега. Те ще бъдат обработени до 1 седмица като поетапно ще се подхващат дейности за освобождение от оборното гледане в тези региони. Те ще бъдат обработени в 5 лаборатории ", съобщи още той.

На въпрос „ Имаше ли чума в България и имаше ли мъртви животни вследствие на заболяване ", министър Порожанов съобщи: „ Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, в това число и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на избрани животни в региона на Шарково имаше животни с клиника, в това число с антитела, които се установяваха в следствие ".

„ И българската и френската лаборатории са упълномощени за проучване на чума по дребни преживни животни. В село Болярово тестът е в категория „ съмнителни ". Именно за това разговарях и със стопаните на обекта, в който не се допускаха специалисти за взимане на проба. Те са доста наясно, че когато не позволяват взимането на проби от стадата, не съблюдават закона за ветеринарната медицина ", съобщи той.

„ Не ме тормози прокурорска инспекция в БАБХ. Винаги и за всичко може да бъде желана оставката на един министър, когато има някакъв проблем. Това е един обикновен акт. Всеки един министър е назначен за съответна функционалност ", сподели в умозаключение той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР