Над 8000 избирателни секции бяха отворени до 07:00 местно време

...
Над 8000 избирателни секции бяха отворени до 07:00 местно време
Коментари Харесай

Държава гласува радикални промени в конституцията си

Над 8000 изборни секции бяха отворени до 07:00 локално време в Казахстан. Днес локалното население взе участие в референдум за промени и допълнения в конституцията на страната. „ Към 07:00 часа м 8089 изборни секции в 12 района стартира гласуването “, сподели заместник-председателят на Централната комисия за референдума Константин Петров. Според него е почнало гласуването и в 12 изборни секции в представителствата на Казахстан в 10 непознати страни.

В сходство с границите на часовите зони в Казахстан, изборните секции в пет района на страната - Актюбинска, Атирауска, Западно-Казахстанска, Кизилординска и Мангистауска област - започнаха да работят един час по-късно, т.е. в 08:00 часа.

Казахстан организира референдум за промени и допълнения в конституцията. В сходство с промените се понижават пълномощията на президента, доста се ускорява ролята на Народното събрание и локалните представителни органи, усилва се отбраната на правата на индивида, трансформира се Конституционният съд, дефинитивно се отстранява смъртното наказване, а наредбите за статута на първия водач на страната Нурсултан Назарбаев са изключени.

За да бъде приет референдумът за годен, е належащо в него да вземат участие 50% от гласоподавателите плюс един гласоподавател. Промените в главния закон се смятат за признати, в случай че над половината от жителите са дали своят вот за тях в минимум две трети от регионите, градовете с републиканско значение и столицата, т.е. в 12 от 17 области.

Избирателните секции ще затворят в 20:00 часа локално време. Общо в деня на гласоподаване работят над 10 000 изборни секции, в това число 65 изборни секции 52 в чужбина. Над 11,7 милиона казахстанци са включени в изборните описи, до момента в който популацията на републиката е над 19,1 милиона души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР