Над 800 творци и общественици се обединиха в подписка срещу

...
Над 800 творци и общественици се обединиха в подписка срещу
Коментари Харесай

800 творци срещу НДК: Защо закривате Театър Азарян?

Над 800 създатели и общественици се сплотиха в подписка против управлението на НДК, което се пробва да закрие емблематични арт пространства на негова територия - Театър " Азарян " и ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс. Сред подписалите са Александър Морфов, Цветана Манева, Галин Стоев, Лилия Абаджиева, Яна Борисова, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Снежина Петрова, Камен Донев и доста други от студентите и сътрудниците на проф. Крикор Азарян, както и президентът Петър Стоянов.

Интелектуалците се обръщат към министъра на културата Атанас Атанасов и към Комисията по просвета в Народното събрание като приканват да се подхващат ограничения за спасяването на трансформиралия се в различим спектакъл, част от НДК, който беше открит през 2015 година от тогавашния шеф Мирослав Боршош в памет на забележителния български режисьор и сценичен възпитател проф. Крикор Азарян.

Тогава новата театрална зала беше открита с представлението " Чайка " по Антон Чехов, режисирано от Явор Гърдев.

В последните години двете пространства под шапката на НДК се обрисуваха като значими самостоятелни подиуми, в които намират заслон десетки планове, трупи, обединения, режисьори и създатели. На 27 март те донесоха три награди " Икар " - за " Шахнаме " и " Федра " от афиша на Театър Азарян и за The Power of S на ДНК, като последния се наложи журито да гледа на видеозапис, тъй като сцената е затворена за аудитория от края на 2021 година

Само две представления има в априлския график и на Театър Азарян - едното гостуващо; въпреки че там в последните месеци бяха сложени и се играят с триумф спектакли като " Една българка " на Снежина Петрова, " Илюзии " на Младен Алексиев и " Нощта на покера " по " Трамвай Желание " на Тенеси Уилямс. За сметка на това на 1 май в залата е планувано учредителното заседание на политическата групировка на Мая Манолова, споделят артистите.

Работещите в театъра се оплакват от нарушени условия по договорите си, неотоплени зали, съзнателно възпрепятстване на продажбата на билети. Те сочат като основен провинен изпълнителния шеф на НДК Пени Раева, назначена от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

" НДК е в цялостен колапс ", безапелационен е театроведът и режисьор Илко Ганев. " Тази борба е остаряла и за миг беше утихнала, а в този момент се възроди с цялостна мощ. В момента само страната може да се погрижи за цялото сдружение, което личните му чиновници с горест и подигравка назовават " двореца на мъртвеца ".



" Необходими са незабавни ограничения за разработване на статут на двете пространства (Театър Азарян и ДНК), който да подсигурява относителната им самостоятелност и легитимност, с цел да може да бъдат в действителност от някаква социална изгода. В противоположен случай сдружението ще се обезличи, ще продължи да натрупа загуби и ще пропилее стотици хиляди левове обществени средства, вложени през извоювани планове по стратегии на Министерството на културата, Националния фонд " Култура " и Столичната община ", споделя още Илко Ганев.

Емоционално на събитията реагира актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер: " Ръководството на НДК - разяснява, заплашва, цензурира! " Тя назовава ДНК " едно от трите културни пространства в по този начин наречения НАРОДЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА, които сега са затворени и мъртви! "

Освен двете театрални подиуми, третото пространство с неразбираемо бъдеще е литературният клуб " Перото ", който затвори порти още при започване на пандемията и отваря напълно епизодично за частни събития.

Творците са адресирали своята подписка към министъра на културата Атанас Атанасов и към Комисията по просвета в Народното събрание и чакат чуване. Те упорстват да бъде подложен и въпросът за провеждането на конкурс за законен ръб на шефовете на НДК и нов изпълнителен шеф, защото съгласно Закона за обществените предприятия настоящият сега директорски орган е от трима души, а не от петима, както би трябвало да бъде.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР