Над 80 процента от старите сгради в България не са

...
Над 80 процента от старите сгради в България не са
Коментари Харесай

Над 80% от старите сгради в България не са защитени от мълнии

Над 80 % от старите здания в България не са предпазени от мълнии. За това сигнализират специалисти пред БТВ.

И двете ударени от гръм къщи в Казанлък и Самоков в последните дни са без гръмоотводи.

Подобна е обстановката във Враца - един от регионите с най-активна гръмотевичната активност у нас. Домовете на хората всеобщо не са предпазени.

От 2010 година всяка новопостроена постройка би трябвало да е с такава система. Срокът ѝ на валидност е приблизително 5 години.

Експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов споделя, че по-късно хората не взимат ограничения за повторното обезопасяване. Опасността важи и за старите здания.

„ Много пъти нашата колегия сме желали да има надзор, да има орган, който да управлява – даже сме се обръщали към пожарна и спешна заплаха, само че по-горните органи, които управляват нас, не се съгласиха”, съобщи Христомир Иванов, Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

Той твърди, че над 80 % от старите здания в България не са предпазени от мълнии.

„ Енергията на една гръмотевица може да бъде съпоставена с силата, създадена от 10 атомни електроцентрали като АЕЦ „ Козлодуй”, въпреки и за мн малко време – 300 милисекунди”, добави Иванов.

От районното министерство дадоха отговор, че не дават отговор за въпроса с мълниезащитните уредби. Основният надзор е на притежателите.

„ Периодичните инспекции се правят от квалифицирани лица, способени в региона на инспекцията, от личния състав на притежателя или ползвателя на обекта или от външни специалисти”, споделиха от министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР