Над 80% от жителите на София смятат, че автомобилите са

...
Над 80% от жителите на София смятат, че автомобилите са
Коментари Харесай

През зимата столичани виждат това което дишат

Над 80% от жителите на София считат, че колите са главната причина за мръсния въздух в града. 51% показват като по-сериозен източник на замърсяването - отоплението на дърва и въглища.

Съдържанието на фини прахови частици (ФПЧ10), измерено в атмосферата демонстрира, че през зимния сезон превишенията на нормите за непорочност на въздуха са в пъти повече от тези през летния сезон, което потвърждава мощното въздействие на битовото горене през този интервал.

Околната среда в града се утежнява, смятат 62% от жителите на столицата. 54% от запитаните показват като главен проблем на София мръсният въздух. От тези данни може да заключим, че болшинството от запитаните асоциират качеството на околната среда с качеството на въздуха.

Това сочат данните от изследване на ТРЕНД по поръчка на акцията " Мисия София без излъчвания ". Инициативата се осъществя взаимно с интернационалната организация Clean Air Fund.

52% от учащите, които са и най-младата възрастова група, показват като огромен проблем за околната среда битовите боклуци. Едва 23 % виждат опасност в мръсния въздух, а за цели 17 % казусът е изцяло друг. За над 70% от интервюираните хора, които заемат високи мениджърски позиции, замърсяването на въздуха е най-сериозният проблем за околната среда в София. Жителите на София утвърждават въвеждането на механизми, които биха довели до възстановяване качеството на въздуха.

Висок е процентът на хората, които считат, че ограниченията ще допринесат за генерална смяна на въздуха, в случай че всеки по настрана промени държанието и ежедневните си привички, касаещи околната среда.

В края на предходната година Столичен общински съвет при разпоредба, съгласно която от 1 декември 2023г. до края на февруари в необятния център на София, самостоятелен като " дребен кръг ", се не разрешава влизането на коли от първа екологична група. Над 75% от интервюираните поддържат въвеждането на зони, в които да има ограничаване за отопление на твърдо гориво и ограничаване за влизане на по-стари моторни транспортни средства, така наречен нискоемисионни зони. Проучването демонстрира, че има доста добра информираност на хората във връзка с съществуването и приносът на нискоемисонните зони в други страни.

Кампанията " Мисия София без излъчвания " цели да увеличи осведомеността на жителите на столицата във връзка с въвеждането на механизми, които ще доведат до позитивна смяна в качеството на въздуха в столицата.
 Столична община пуска дрон, с цел да търси къде е най-мръсен въздуха
Столична община пуска дрон, с цел да търси къде е най-мръсен въздуха

}е се следят девет местоположения, които и до този миг дават индикатори, че са най-замърсени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР