Над 80 % от гражданите на ЕС смятат, че трябва

...
Над 80 % от гражданите на ЕС смятат, че трябва
Коментари Харесай

Евробарометър: Силна подкрепа на европейците за отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна

Над 80 % от жителите на Европейски Съюз считат, че би трябвало да се влага огромно в сила от възобновими източници, като вятърна и слънчева сила (85 %), както и че повишението на енергийната успеваемост на постройките, превоза и стоките ще ни направи по-малко подвластни, съгласно резултатите от новото общоприетоо изследване на публичното мнение " Евробарометър ", извършено през юни 2023 година 80 % имат вяра, че страните — членки на Европейски Съюз, би трябвало взаимно да купуват сила от други страни, с цел да получат по-добра цена. 81 % са съгласни, че намаляването на вноса на петрол и газ и вложението в сила от възобновими източници са значими за общата сигурност, а 82 % декларират, че Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от съветските енергийни източници допустимо най-скоро.


Одобрението на дейностите на Европейски Съюз в отговор на съветското настъпление в Украйна, продължава да бъде доста високо. 88 % от жителите на Европейски Съюз поддържат даването на филантропична помощ на хората, наранени от войната, а 86 % поддържат приема в Европейски Съюз на хора, бягащи от войната. 75 % утвърждават финансовата поддръжка за Украйна, а 72 поддържат икономическите наказания против съветското държавно управление, предприятия и физически лица. Освен това 66 % са съгласни със възбраната за лъчение в Европейски Съюз на държавни медии като „ Спутник “ и „ Русия през днешния ден “, а 64 % поддържат финансирането на закупуването и доставката на военно съоръжение за Украйна. 64 % са съгласни с даването на Украйна на статут на претендент за участие в Европейски Съюз. 56 % от интервюираните са удовлетворени от отговора на Европейски Съюз на съветското настъпление в Украйна.В този подтекст 77 % от европейците поддържат обща политика за защита и сигурност. 80 % считат, че съдействието по въпросите на защитата на нивото на Европейски Съюз би трябвало да се ускори, 77 % смятат, че закупуването на военно съоръжение от страните членки би трябвало да бъде по-добре координирано, 69 % биха желали Европейски Съюз да укрепи потенциала си за произвеждане на военно съоръжение, а 66 % декларират, че в Европейски Съюз би трябвало да се отделят повече средства за защита.

Възприятията за стопанската система се се подобрили доста. Понастоящем 45 % от интервюираните считат, че положението на европейската стопанска система е положително (+ 5 процентни пункта от януари—февруари насам), което леко надвишава броя на хората, които считат, че то е неприятно (44 %, -7 процентни пункта). 40 % разказват икономическото състояние в личната си страна като положително (+ 5 процентни пункта), а 58 % — като неприятно (-8 процентни пункта). 55 % от европейците смятат, че проектът на Европейски Съюз за възобновяване на стойност 800 милиарда евро — NextGenerationEU, може да бъде ефикасна мярка в отговор на актуалните стопански компликации.


В еврозоната поддръжката за единната валута остава доста висока (78 % против 17 %), до момента в който за Европейски Съюз като цяло тя е малко по-ниска (71 % против 23 %). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР