Над 80 издателства ще се включат в четирийсет и осмото

...
Над 80 издателства ще се включат в четирийсет и осмото
Коментари Харесай

Празник на четящите хора започва в НДК

Над 80 издателства ще се включат в четирийсет и осмото издание на Софийския интернационален панаир на книгата, което се открива публично на 7 декември от 11 ч. в централното предверие на Националния замък на културата. Най-мащабното книжно събитие у нас в навечерието на Коледа ще събере хора, въодушевени от четенето и книгите, на повърхност от 800 кв. м, на три етажа в НДК. По традиция издателствата ще показват най-новите си книги до този интервал на годината.

Панаирът ще продължи до 12 декември при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Желаещите ще могат да го посетят всеки ден от 10 до 20 ч., като се изключи последния панаирен ден - 12 декември, когато събитието ще завърши в 19 ч.

В същия интервал, от 7 до 12 декември, напълно онлайн, ще се организира деветият Софийски интернационален книжовен фестивал. Всички събития ще се излъчват в неговата фейсбук страница. Тазгодишното издание няма непоколебим географски фокус: акцентът е върху настоящи писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто трендовете, които преобладават в литературата на континента, само че и да се видят въпросите, които създателите слагат, рефлексиите им върху света от през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден, опитите им за отстояване на изконните европейски полезности, паниките, рецептите за справяне с рецесиите. Няма да бъде подмината и тематиката с пандемията и екзистенциалните промени, които тя провокира. И всичко това - с концепцията, че точно литературата подкрепя разговора, разбирането, сговарянето на разликите.

Форумът събира на едно място български и международни създатели и основава пространство за разговор и за среща на литературите, на огромните и дребните езици, на културите на другите страни. Програмата включва одобрени имена и изгряващи звезди, носители на Европейската премия за литература. Сред задграничните посетители са Дубравка Угрешич, Ана Бландиана, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Кони Палмен, както и италианската писателка Елвира Семинара, Лидия Димковска, Маренте де Моор, Клаудиу Флориан, Гаска Шиян, Алексей Салников.

През декември можем да се включим и в акцията " Купи 1 книга. Подари я за Коледа ", която има за цел да подсети, че книгата е най-топлият и насърчителен подарък. Тя следва образеца на основаната през 2007 година от писателя Георги Господинов едноименна акция, отдадена на книгата като доста персонален подарък, " с която подаряваш освен думи, само че подаряваш и история; тъй като Коледите са направени от книгите, които сме чели, и от историите, които са ни разказвали ". По същото време ще се състои и четвъртият Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи.

Инициативата на АБК " Купи 1 книга. Подари я за Коледа " се организира за втора поредна година и е част от националната акция " Купи 1 книга ", зародила в разгара на спешната обстановка към епидемията от КОВИД-19, под наслов " За да я има книгата ". За няколко дни тя съумя да сплоти над 200 издателства и онлайн книжарници, както и престижи като Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ " Св. Климент Охридски " в обща идея - да помогнем на книгата, да я съхраним като полезност и да подсигуряваме нейното бъдеще.

Софийският интернационален панаир на книгата се провежда от Асоциация " Българска книга " и се реализира с поддръжката на НФ " Култура ". Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2021 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР