Над 8 пъти е разликата между бедните и богатите в

Над 8 пъти е разликата между бедните и богатите в ...

Жена плете терлици: Излязох да помръзна, но нищо не се продава


Над 8 пъти е разликата между бедните и богатите в България. Лидери сме в ЕС и в тази негативна класация.

Мария Коцева живее заедно със съпруга си. Двамата разполагат с около 600 лева за месеца, с които да си покрият ежедневните нужди. Тя плете терлици и ги продава, за да си помагат.

"Излязла съм тук да помръзна малко с надеждата, че ще продам нещо, но нищо не се продава. Това, което ни е необходимо, това взимаме. Ние вече дрехи не си взимаме. За храна", откровена е жената. Още по темата20 яну 2021 16:17179Според годишния доклад за заетостта на ЕК много от българите са в риск от бедност, предаде .

"Променила се е към влошаване. 7,6 пъти беше през 2019 година разликата между най-бедните и най-богатите, докато в момента е 8,2 пъти, ако вземем 20-те процента най-богати. Ако вземем пък 10-те процента най-богати и най-бедни, разликата е 15 пъти, което е повече дори и от Северна Македония", коментира Любослав Костов от КНСБ.

Станимир Бояджиев е сред образованите млади хора, които получават сравнително добри доходи, но далеч от средните за ЕС.

"Аз съм на 26 години и за възрастта и за това, с което се занимавам, считам, че доходите, които получавам, са ми абсолютно достатъчни. Когато имам желание за някаква инвестиция, мога да я направя, но пак не говорим за нещо, което е изключително регулярно", сподели той.

България е в критичната точка и по други категории. Сред тях са: преждевременно напускане на образованието, ниско ниво на индивидуални базови дигитални умения и висок процент на млади хора, които са неработещи и неучещи.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg