Над 8 хиляди бъдещи и настоящи учители ще се обучат

...
Над 8 хиляди бъдещи и настоящи учители ще се обучат
Коментари Харесай

Откриха център за иновативни образователни технологии в Стара Загора

Над 8 хиляди бъдещи и сегашни учители ще се обучат в идващите 5 години в Центъра за новаторски просветителни технологии на Тракийския университет. Това стана ясно по време на откриването му от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Центърът е финансиран от МОН за потребностите на Педагогическия факултет на университета.
 
" През последните месеци открихме повече от 10 сходни интерактивни зали за образование в педагогическите факултети на българските университети. Така подобряваме практическата подготовка на бъдещите учители и изискванията за повишение на квалификацията на настоящите ”, сподели проф. Цоков. По думите му разширението на практическата подготовка на студентите по педагогика е била измежду главните цели на националната стратегия на МОН, по която се финансират те. " За да бъдат сполучливи бъдещите учители би трябвало да имат доста по-добра практическа подготовка и ние би трябвало да създадем изискванията това да се случва в процеса на образованието им ”, изясни още той.
 
Община Стара Загора и Тракийският университет започват и нова стратегия, по която бъдещи учители да заместват настоящи учители в детските градини през летните месеци. Това стана ясно по време на събитието, а министър Цоков приветства самодейността като ефикасна форма на дуално образование и придобиване на на практика опит още в годините на образованието. " На национално равнище приготвяме план, който да насърчи разгръщането на дуалното образование в университетите, а педагогиката е измежду най-подходящите специалности за това ”, сподели още проф. Цоков. Той анонсира, че през есента следва да започва европейски план, по който да се финансира разгръщането на дуалното бучение във висшето обучение.
 
По Националната стратегия на МОН " Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши учебни заведения, подготвящи бъдещи учители " са оборудвани зали към центровете по новаторски просветителни технологии във всички 22 държавни висши учебни заведения, които приготвят бъдещи учители. Общият бюджет на програмата е 2 млн. лв.. По нея се провеждат и образования на преподаватели. В редица висши учебни заведения процентът им е сред 75 и 100%. По програмата е основана и се поддържа и виртуална библиотека, в която са налични общодостъпни запаси по компетентностен метод и новаторски просветителни технологии, в т. ч. два наръчника, видеолекции и презентации.
 
На днешното събитие участваха заместник-кметът по образованието на Стара Загора Надежда Чакърова и заместник-ректорите на Тракийския университет проф. Нели Грозева и проф. Боряна Парашкевова, както и преподаватели и ръководители от разнообразни висши учебни заведения.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР