Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това,

...
Над 8 г. Министерският съвет е бил наясно за това,
Коментари Харесай

Министерският съвет осем години е търпял, че "Юлен" е разширила концесията си

Над 8 година Министерският съвет е бил наясно за това, че компанията " Юлен ", която е концесионер на ски зоната над Банско, е употребила с две трети по-голяма повърхност от избраната в концесионния контракт. Това заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

След като още през 2010 година при първото държавно управление на ГЕРБ този факт беше открит, едвам в този момент и то по сигнал на " Зелените " прокуратурата се е убедила в това нарушаване, видяла е данни за закононарушение в връзките сред Министерството на спорта и ски федерацията и е почнала инспекция дали притежателят на " Юлен " и ръководителят на федерацията (Цеко Минев, един от съсобствениците на Първа капиталова банка - бел. ред.) са едно и също лице, се разбра от думите на Арнаудова.

" Всички знаят, нищо че го крият и в случай че ме питаш - за Цеко Минев става въпрос, " - разяснява през февруари министър председателят Бойко Борисов пред Би Ти Ви в отговор на въпрос знае ли кой е действителният притежател на " Юлен ".

Днес Арнаудова разясни, че инспекцията на прокуратурата, основана на изискани данни от Търговския указател (който е публичен) и от Софийския градски съд, към момента не е завършила. Установено е, че главен акционер в " Юлен " е записаното на Вирджинските острови " Такс сървисиз лимитед ", само че към момента не е отправено питане за подпомагане от тази зона с омекотен данъчен режим, сподели тя в отговор на журналистически въпроси.

Запитана дали ще бъде разпитан Борисов откакто се изрече по тематиката, представителят отговори, че прокуратурата работи с документи.

От думите й се разбра, че по проблема с потреблението на по-голяма от позволената повърхност от националния парк " Пирин " прокуратурата няма други пълномощия, с изключение на да обърне внимание на държавното управление незабавно да понижи площта, както е по контракт. Възложената още през 2010 година геодезична инспекция откри, че 17 година концесионерът е употребявал 65.79 хектара повече повърхност от предоставените му 99.55 хектара и експлоатира 164.78 хектара, напомни Арнаудова. " Налице е и тотално неприложение на заложената методика за пресмятане на концесионното заплащане по отношение на страната ", сподели тя и добави, че огромна част от клаузите в контракта не подхождат на днешното законодателство.

Разследват се и 18 отхвърли на благоевградската прокуратура да проверява концесионера.

Прокуратурата е открила " незадоволително безапелационни " документи от взаимоотношенията на Българската федерация по ски с Министерството на младежта и спорта сред 2004 и 2012 година Федерацията постоянно кандидатствала за финансиране на образования на деца и за спортисти и получила дотации за над 40 млн. лева за интервала. След като е изискало договорите, държавното обвиняване е открило безстопанствено разходване на държавни средства и данни за закононарушения по работа, осъществявани от длъжностни лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР