Над 8,1 милиарда дози ваксини срещу коронавируса са приложени в

...
Над 8,1 милиарда дози ваксини срещу коронавируса са приложени в
Коментари Харесай

Дали световен данък върху ваксините ще ги направи по-достъпни за бедните нации?

Над 8,1 милиарда дози ваксини против ковид са приложени в света към 13 декември. Повечето от тях, обаче, са инжектирани на жители на страни с високи приходи. Към 8 декември 2021 година 64,94% от популацията на тези страни е получило най-малко една доза ваксина. В страните с ниски приходи тази цифра е едвам 8,35%.

Освен цената на имунизациите, логистични проблеми също затрудняват достъпа до тях. За да се имунизират задоволителен брой хора, специалисти пресмятат, че по-бедните страни ще би трябвало да усилят разноските си за опазване на здравето с 56,6%, до момента в който по-богатите страни ще би трябвало да усилят своите единствено с 0,8%, написа БГНЕС.
Нигерия унищожава 1 млн. дози от ваксини против Covid
Нигерия ще унищожи един милион дози ваксини против COVID-19, които са с изминал период на валидност. Производител е AstraZeneca, заяви мест...

Д-р Питър Сингер, специфичен консултант на генералния шеф на Световната здравна организация (СЗО), изяснява, че всяка седмица най-малко 50 000 души умират от COVID-19. Предполага се, че множеството са били неимунизирани, а тяхната гибел е могло да бъде избегната посредством имунизация.

Нов отчет от доктор Андреас Албертсен от университета в Орхус в Дания — предлага средство за по-справедливо систематизиране на разноските за международните ваксини сред държавните управления.

Д-р Албертсен от Университета в Дания счита, че въвеждането на „ налог “ върху имунизациите може да бъде включен в цената на имунизациите въз основа на платежоспособността на страната-купувач. Такъв данък би обезпечил работещо решение за това имунизациите да са налични и за бедните народи. Основната концепция на налога е помощта за небогати страни да бъде калкулирана в цената на имунизациите за всяка страна, а страна, която не желае да помогне на по-бедните, да не може да купува ваксини.

СЗО се надява доникъде на идната година 70% от международното население да бъде имунизирано.
Ваксинационният туризъм процъфтява в Русия
Неясно е дали съветската ваксина „ Спутник V “ ще бъде утвърдена за прилагане на Запад. Това затруднява мнозина руснаци, които иск...

„ Светът е на ръба на пагубен честен неуспех – и цената на този неуспех ще бъде платена с животи и средства за прехранване в най-бедните страни в света “, сподели през януари тази година ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР