Над 770 аптеки от страната затвориха врати днес в знак

...
Над 770 аптеки от страната затвориха врати днес в знак
Коментари Харесай

Над 770 аптеки от страната затвориха врати днес в знак на протест

Над 770 аптеки от страната затвориха порти през днешния ден в символ на митинг против финансовата тежест от редица нововъведения на здравните управляващи – едно, от които – Европейската инструкция за верификация на медикаментите. Активно в недоволството са се присъединили аптеки от повече от 17 града, осведомиха Дарик от Националната аптечна камара. Противно на упованията, през днешния ден затвориха порти и цели аптечни вериги.

 
Протестите на аптеките започнаха от 5 февруари, само че през днешния ден за първи път не бяха алегорични, изясни Антон Вълев, ръководител на камарата. Според него върху притежателите на аптеки пада тежестта с изключение на от разноските по консолидираното на системата за верификация на медикаментите, и от редица съгласно тях бюрократични административни свръхрегулации.
 

„ Имаме информация за извънредно доста аптеки в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Дупница, Каварна, Камено, Крън, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Петрич, Пирдоп, Плевен, където са се присъединили 14 аптеки, Септември и София . Противно на визиите, че веригите аптеки няма да се включват, одеве получихме информация за огромна верига, която ще вземе присъединяване в митинга. Очакваме броя от 726 аптеки действително да бъде трансферирана. Много е забавно, че започнахме да получаваме известия от сътрудници, които работят отвън България. Подкрепят ни български аптеки в Германия, Франция и Холандия към настоящия миг ”, изясни Вълев.

 
Магистър-фармацевт Нели Николова работи в Русе. Нейната аптека не затвори порти през целия ден, само че напълно се включи в настояванията на останалите.
 
„ Искаме първо да се вкара електронното опазване на здравето, с цел да се улесни работата. В момента ни е извънредно затруднено с обработката на рецептите. Едва по-късно би трябвало да се навържат всички останали системи за верификация. Те желаят да вкарат няколко системи – да изпращаме данни към Изпълнителната организация по медикаментите, настрана Национална агенция за приходите има нови условия. Затова желаеме по-голяма изясненост и последователно въвеждане на системите. Едва когато всички системи проработят дружно, дано тогава мислят по какъв начин да ни глобяват, само че не и за шест месеца, няма по какъв начин да стане. Не сме съгласни и всичко да бъде за наша сметка ”, уточни Николова.-->
 
Според здравните управляващи за множеството аптеки новата платформа за верификация на медикаментите ще коства към 150 лв.. За аптеките, които не разполагат с компютър и интернет обаче разходът по въвеждането на системата би могъл да надвиши и 1500 лв..
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР