Над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните

...
Над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните
Коментари Харесай

Външно гласи 740 секции зад граница

Над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните избори на 2 октомври съгласно разбор на Министерството на външните работи (МВнР).

Това съобщи непрекъснатият секретар и ръководител на Работна група „ Избори “ в Министерство на външните работи Иван Кондов, представен от Българска телеграфна агенция. Той изясни, че следва Централната изборна комисия (ЦИК) да прегледа някои оферти на общностите зад граница, като броят на секциите може да доближи до 760. 

По думите му към момента няма позволение за откриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, тъй като те дават позволение за откриване на секция на прецизен адрес, само че все пак има официално единодушие за провеждането на вота през октомври на тяхна територия.

Преди решението на ЦИК чакаме във Англия - 120 секции, Германия - 77, Турция - 165, а Европа - 415 и Америка - 70. И добави, че над 4000 членове насекционни изборни комисии следва да бъдат назначени, заяви Зам.-председателят на Работна група „ Избори “ Калин Анастасов. Цад граница избор ще се организира в 62 страни.

Подадените заявки за гласоподаване отвън страната са малко над 50 хиляди, като това е с 5 хиляди по-малко от предходните избори през ноември 2021 г. На предишните избори гласоподаваха над 230 хиляди души, при подадени 55 хиляди заявки. В взаимозависимост от равнищата на интензивност, ще забележим какъв брой жители ще бъдат дописани, изясни Кондов. 

Кондов означи, че на изборите през октомври в чужбина ще се гласоподава с 525 машини в 290 секции, като в по -голямата част ще има 2 машини. По думите му това са със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 година От показаните данни от Министерство на външните работи по време на брифинга стана ясно, че в 244 секции ще се гласоподава с две машини, а в 52 секции с една машина. 

Анастасов означи, че следва да бъдат изпратени към 700 хиляди бюлетини и изборни бумаги за изборите през октомври, както и че ще бъдат назначени 4200 души, членове на СИК. Кондов пък добави, че на тези избори, след отпадането на Закона за изключителното състояние, няма да може да се гласоподава с изтекли документи. 
ТЕМА преди 12 минути 48 преди 21 минути 340 преди 37 минути 587
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР